AMG predstavio novi V8 agregat (VIDEO)

0
394

Predstavljen je novi agregat za buduće generacije Mercedes-AMG sportskih automobila. M178 je četvorolitarski V8 motor sa dva turba i četiri ventila po cilindru, a premijeru će imati u novom Mercedes-AMG GT, koji će biti predstavljen do kraja godine.

Agregat je u celosti delo AMG-ovih stručnjaka i sadrži seriju novih tehnologija, poput direktnog ubrizgavanja goriva, optimizaciju glava cilindara, kovane interne elemente, aluminijumski blok motora, “suvi karter” i zidove cilindara obrađene nano tehnologijom.

Motor ima iste vredosti prečnika i hoda cilindra od 83mm i 92mm kao i dvolitarski turbo agregat iz AMG-ovog kompaktnog segmenta, a dva turba marke Borg Warner smeštena su između cilindara postavljenih pod uglom od 90 stepeni. Zahvaljujući ovakvom rasporedu, novi motor je kraći za 88mm od agregata M159. Turbine rade u paralelnom rasporedu pod maksimalnim pritiskom od 2,3 bara, a hlade se vodeno-vazdušnim interkulerom.

14amg m1781

Konačan rezultat je jedan od najsnažnijih serijskih motora na svetu u smislu snage po litri zapremine. M178 u osnovnoj varijanti proizvodi 510KS pri 6250 obrtaja i maksimalni obrtni momenat od 650Nm od samo 1750 obrtaja sve do 4750 obrtaja. Pošto je ovo zamena za atmosferski AMG 6,2 litarski motor, koji u najsnažnijoj varijanti isporučuje 640KS, može se očekivati da će buduće verzije novog motora imati puno više snage.

14amg m1782

Novi motor ima veliki potencijal, pošto je u njegovom dizajnu i izradi korišteno iskustvo iz automobilskog sporta, uključujući Formulu 1, naročito kada je reč o termalnoj efikasnosti i smanjenju trenja unutar cilindara.

M178 će imati premijeru u modelu Mercedes-AMG GT, koji će biti predstavljen ove jeseni. Novi motor može se očekivati i u sledećoj generaciji modela Mercedes-Benz C63 AMG, koji bi trebalo da stigne na tržište krajem ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here