Jubilej za Toyota Yaris – proizvedeno 2,5 miliona komada

0
281

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je 25. aprila proizvela 2,5 milioniti Yaris, model čija je proizvodnja počela 2001. godine. Ovaj kompaktan gradski automobil je u jutro tog dana sišao sa proizvodne trake. U pitanju je beli Yaris hibrid – jedan od najpopularnijih modela koji poručuju evropski kupci.

 

Tokom prva tri meseca 2013, hibridna verzija je činila 31% ukupne evropske prodaje Yarisa, a ostvarena je i rekordna prodaja u januaru, februaru i martu – najboljim mesecima u istoriji po pitanju prodaje hibridnog Yarisa. 2,5 milioniti Yaris će u sledećih nekoliko dana biti isporučen kupcu kod Toyotinog partnera u Marselju.

Zbog uspeh Yarisa i Yarisa hibrida ova fabrika planira da u 2015. poveća prozivodnju za 15% i uvede treću smenu od juna na dalje. Fabrika će tada proizvoditi 1.100 Yarisa dnevno, u odnosu na 840 koliko proizvodi danas. Plan je da se 2014. godine proizvede oko 220.000 Yarisa, uključujući oko 25.000 namenjenih izvozu u Severnu Ameriku.

Proizvodnja u tri smene zahteva dodatnih 500 radnika, čime će se broj zaposlenih u fabrici u Valensijenu povećati na više od 4.000. Od kada je pre tri meseca počelo zapošljavanje, više od 9.000 kandidata je apliciralo za posao u fabrici i više od 300 je već počelo sa obukom u trajanju od četiri nedelje. Nakon ove obuke radnici će dobiti zvaničan sertifikat, u skladu sa francuskim sistemom za profesionalnu kvalifikaciju.

Fabrika će od 16. juna 2014. početi sa radom u tri smene, što se poklapa sa početkom prozivodnje restilozovanog Yarisa, predstavljenog prošle nedelje. Spoljašnjost i unutrašnjost Yarisa su značajno izmenjeni, što pozicionira ovaj automobil među najjače „igrače“ u izuzetno konkurentnom B segmentu.

Izvor: Toyota

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here