Ženeva: Novi Nissan Juke

0
1028
NAS SPONZOR

Nissan je predstavio novu generaciju modela Juke, koji je pre tri godine napravio pravi bum ponudivši kupcima urbani krosover neobičnog dizajna.Novi model nudi unapređenja na svim poljima, a da pri tome zadržava originalni dizajn koji ga je i učinio tako popularnim.

Nissan je tokom protekle tri godine prodao čak 420.000 jedinica, samo tokom 2013. je prodato 135.000 što je zahtevalo uvođenje treće smene u fabrici u Sanderlandu, kako bi se izašlo u susret potražnji. Ono što je bitno za Nissan je činjenica da je čak 85% kupaca Juke modela po prvi put kupilo vozilo ove kompanije.

Novu generaciju modela Juke karakterišu blaga unapređenja dizajna, novi motori, bogatija oprema i širi opseg opcija kada je u pitanju davanje ličnog pečata vozilu ili kako se to popularno kaže – personalizacija.

I pored toga što novi Juke nije radikalno drugačiji niti veći od prethodnika, inženjeri su uspeli da novim modelom donesu značajna unapređenja. Prednja svetlosna grupa ima drugačiji izgled u skladu sa Nissan dizajnerskom filozofijom, a dnevna LED svetla sa dva nivoa snage su sada integrisana u nove farove. Maska integriše novi znak kompanije, a prednji branik je masivniji i daje još robusniji izgled vozilu. Zadnja svetla su takođe redizajnirana u skladu sa aktuelnim dizajnerskim stilom, a svetla su oivičena LED trakama koje daju vozilu upečatljiv izgled u noćnim uslovima.

Novi model se sada nudi u 10 različitih boja karoserije uključujući i tri nove: Sunčano žutu, Mastilo plavu i jarko crvenu boju. Bazni modeli se isporučuju sa 16” točkovima, dok se bolje opremljeni modeli isporučuju sa 17”. Opciono su na raspolaganju i posebno dizajnirani 18” točkovi sa mogućnošću odabira boje. Nissan Dynamic Control sistem omogućava tri ratličita režima vožnje: Normal, Sport i Eco. Nissan Connect se isporučuje sa 5,8” ekranom i novim navigacionim sistemom koji se integriše sa Google servisima kako bi ponudio vozaču mnoštvo informacija od vremenske prognoze, lokacije benzinskih pumpi, hotela i drugih POI tačaka. Naravno, Juke se isporučuje sa Around View Monitor sistemom koji nudi potpuni pregled situacije oko vozila. Konačno, za kupce modela sa luksuznijim paketima opreme na spisku se nalazi i pokretni stakleni krov velike površine (964mm x 837mm).

U unutrašnjosti postoji nekoliko upečatljivih detalja uključujući centralnu konzolu koja je inspirisana rešenjima sa motocikala. U serijskoj opremi enterijer je izrađen od sivog štofa, dok će kupcima biti na raspolaganju dosta elemenata koji se mogu izraditi u raznim bojama u zavisnosti od njihovih želja.

Značajno unapređenje po pitanju praktičnosti je povećanje prtljažnog prostora za 40% u odnosu na prethnodnika na 354l što je u skladu sa onime što je uobičajeno za modele iz C segmenta. Naravno, zadnja klupa se može oboriti čime se prtljažni prostor može dalje uvećati.

Novi Juke umesto dosadašnjeg baznog 1,6 litarskog benzinca sa 117KS sada pokreće novi 1,2 litarski trocilindraš koji je već predstavljen u Micra i Note modelima, samo što je za Juke ponuđena turbo varijanta (DIG-T) koja proizvodi 115KS i 190Nm, a pri tome prosečno troši 5,5l/100km. Snažnija varijanta je 1,6 litarski turbo benzinac (DIG-T) koji proizvodi 190KS. Za kupce koji traže dizel agregat na raspolaganju je Renault 1.5 dCi sa 110KS. Kupci 1.6 DIG-T 4WD modela mogu opciono poručiti novi Xtronic automatski menjač umesto serijskog šestostepenog manuelnog.

Prethodni tekstMaserati Alfieri koncept
Sledeći tekstŽeneva: Mazda Hazumi koncept
Večni entuzijasta.