NK TEST: Kia pro_cee`d 1.6 GDI

0
1991
proceed0.jpg

Prva generacija modela Cee’d je donela ono što je možda i najviše falilo Kia modelima – dopadljiv izgled, a model pro_cee’d je to digao na viši nivo. Druga generacija je napravila totalni bum svojom pojavom, a u to smo se uverili tokom testa modela sa 5 vrata. Sada je na testu kupe karoserija koja je tu da privuče kupce koji žele sportski oblik karoserije za više nego pristupačnu cenu.

O istorijatu cee’d modela pisali smo u testu modela sa 5 vrata, a dizajnersko odeljenje pod upravom Petera Šrajera radi izuzetno dobar posao u poslednje vreme. Jednostavno kada se jedno pored drugog nađu prva i druga generacija modela cee’d reči postaju suvišne. Izuzetno agresivan dizajn je ono što se prvo primeti na novoj generaciji. Kia nije odustala od prilično čudnog naziva ovog modela, a ovo čudan se posebno odnosi na model sa 3 vrata. Pro_cee’d prve generacije je bio jasan izbor kada je potencijalni kupac Kie želeo agresivnu karoseriju, ali to sa novom generacijom nije toliko jasno definisano. Čak je i verzija sa pet vrata dosta agresivna, tako da je pro_cee’d imao odličnu polaznu tačku kada je dizajn u pitanju.

proceed01.jpg

Proizvođači su davno shvatili da karoserije koje broje jedan par vrata manje ne moraju da budu samo to; skraćene verzije modela sa pet vrata. Obzirom da je ciljna grupa kod automobila C segmenta koji broji jedan par vrata mlađa populacija, nije ni čudo što su dizajeri posebnu pažnju posvetili kreiranju ovakvih automobila. Tom logikom su se vodili u čelnici Kie i prilikom kreiranja prve generacije cee’d, odnosno pro_cee’d modela. Tu su bili više nego uspešni, a ovo se odnosi pogotovo na naše tržište, gde je pro_cee’d modela dosta više nego "običnih" cee’d modela.

proceed03.jpg

Sa novom generacijom Kia je praktično sama sebi napravila konkurenciju, a kada to kažemo mislimo na gotovo jednako atraktivan izgled varijanti sa petoro i troja vrata. To nam je potvrđeno i informacijom od uvoznika, koja se tiče udela u prodaji. Naime, kod prethodne generacije 50% prodaje je činio pro_cee’d model, a drugu polovinu cee’d i cee’d SW, dok je kod druge generacije situacija obrnuta; 50% prodaje odlazi na model sa pet vrata. 

1 COMMENT

  1. Imao sam prilike da vozim bas ovaj model, kao i novi Auris. Meni Auris subjektivno ima elasticniji motor. Nisam merio performanse, ali tamo gde je GDI trazio treci stepen prenosa, ovaj je isao u cetvrtom (veliki ali kratki usponi bez zaleta). Nekako Auris sa Valvematicom ide opustenije i lakse. GDI jeste malo “zustriji” prilikom potezanja, odnosno kad se govori o sirovimn performansama na ravnom u nekoj jurnjavi ali je nekako subjektivno manje elastican, odnosno trazi vise obrtaja za slicnu operaciju u normalnoj voznji. Sto se tice medjuubrzanja postoje merenja koja pokazuju da je Auris sa ovim motorom identican GDIu maltene u sekund. Ne znam kako radite merenja, ali mislim da nisu dobra. Ja licno vozim sasvim neki peti auto, ali mi je upalo ovo u oci da je ovaj motor bolji od Valvematica a moj subjektivan utisak je da su jednaki, GDI je malo “brzi”, a Valvematic elasticniji i opustenije (glatkije) se vozi. Menjac je bolji kod Toyote, nekako precizniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here