Volkswagen razvija novi VR6 agregat

0
1024
13vw_vr60.jpg
NAS SPONZOR

Volkswagen radi na razvoju novog VR6 motora sa direktnim ubrizgavanjem i malim uglom među cilindrima, izjavili su izvori iz inženjerskog odeljenja ovog proizvođača u Braunšvajgu.

Rad na novom agregatu nadgleda novi šef razvojnog inženjerskog odeljenja Fric Ajhler, koji je na svom prethodnom poslu vodio razvoj aktuelne generacije Mercedes-Benzovih AMG motora. Biće zadržana zapremina od tri litra i neobično mali ugao od samo 15 stepeni među cilindrima. Predviđeno je da agregat bude poprečno postavljen.

Za razliku od do sada atmosferskog VR6 motora, insajderi iz Volkswagena najavljuju ugradnju dvostrukog turba. Jasan nagoveštaj ove tehnologije je takav motor ugrađen u konceptualni Volkswagen Design Vision GTI , prikazan u maju u Vurterzeu. Ovaj agregat isporučuje 503KS pri 6500 obrtaja i 560Nm maksimalnog obrtnog momenta od 4000 do 6000 obrtaja.

Verzije novog motora na kojima se trenutno radi opisane su kao nešto ublaženije, sa snagom koja je na nivou nekih Volkswagenovih dvolitarskih četvorocilindričnih turbo motora. To bi trebalo da znači da se može očekivati snaga od 340KS do 450KS. Radi poređenja, najsnažnija 3,6 litarska verzija originalnog VR6, ugrađena u model Passat R36, proizvodila je 300KS.

Novi VR6 biće ugrađen u nekoliko Volkswagenovih modela, uključujući novu generaciju Passata, Passat CC, a moguće i naslednika aktuelnog Scirocca i neka Volkswagenova komercijalna vozila, piše Autoweek.

Prethodni tekstNovi Dacia salon u Pančevu
Sledeći tekstEuro NCAP: Pet zvezdica za kineski Qoros