Volvo FE i FL – optimizovani za gradske isporuke

0
724
volvo_fe.jpg

Nove Volvo FE i Volvo FL kamione sada je još lakše voziti u gradskim uslovima gde se zahteva brz, nesmetan i ekološki transport. Novi kamioni imaju kvalitetnije vozačevo okruženje, a asortiman Volvo FL kamiona proširen je vrlo konkurentnim četvorocilindarskim motorom od pet litara.

 

„Vozači često ulaze i izlaze iz kamiona, po više puta tokom svake smene. Zato smo najviše hteli da kreiramo udobno, praktično vozačevo okruženje koje je vrlo pregledno u svim pravcima", kaže Klaes Nilson, predsednik firme Volvo Trucks.

Vozač ima bolje radne uslove zbog nove, još jasnije instrument table i novih ergonomskih sedišta sa integrisanim naslonom za glavu i sigurnosnim pojasom. Ojačano sedište i podni držač sedišta povećavaju bezbednost u slučaju udesa.

 

Dva nova, interno konstruisana motora od osam i pet litara čine vožnju efikasnijom:

  • Novi šestocilindarski D8 motor radne zapremine 7,7 litara može da ima: 320 KS/1.200 Nm, 280 KS/1.050 Nm ili 250 KS/950 Nm.
  • Volvo FL takođe može da se poruči sa kompaktnim četvorocilindarskim D5 motorom. Ima radnu zapreminu od 5,1 litar i 240 KS/900 Nm ili 210 KS/800 Nm.

 

„Zbog brzog prenosa obrtnog momenta na malim brojevima obrtaja, oba motora su idealna za brzu, udobnu i bezbednu gradsku i prigradsku vožnju. Praktične vozne karakteristike pomažu vozačima da isporuče robu u vrlo kratkom roku i na više mesta", kaže Rudi Hautmejers, strateški menadžer odeljenja za proizvodnju kamiona srednje težine u firmi Volvo Trucks.

 

„Ovi motori zadovoljavaju zahteve novog Euro VI standarda, a troše skoro isto goriva koliko naši Euro V motori. Da bismo zadovoljili zahteve Euro VI standarda, primenili smo tehnološko rešenje koje obrazuju sistem Selective Catalytic Reduction (SCR), turbokompresor promenljive geometrije, EGR sistem sa hladnjakom i filter za čvrste čestice", nastavlja Rudi Hautmejers.

 

Dva nova motora dopunjuje širok asortiman menjača. Pored mnogih drugih opcija, Volvo FE sada može da se opremi I-Shift menjačem.

„Ovaj automatizovani menjač može da se prilagodi svakoj distributivnoj opciji", objašnjava Tobijas Bergman, menadžer odeljenja za proizvodnju kamiona za distribuciju i prevoz otpada u firmi Volvo Trucks.

Još jedna novina za vozače je ta što se ESP (elektronski program stabilnosti) sada standardno ugrađuje i na Volvo FE i na Volvo FL. ESP pomaže vozaču da zadrži kamion na putu ako neočekivano ili mnogo skrene sa putanje.

 

 

volvo_fl.jpg

 

Volvo Trucks je takođe konstruisao jedinstvenu verziju Volvo FL kamiona od 12 tona. Ovo je vrlo konkurentan model zato što ima najsnažniji motor u svom segmentu (četvorocilindarski D5 motor od 240 KS) i specijalno optimizovan I-Sync menjač i zato što je 500 kg lakši od odgovarajućeg kamiona sa šestocilindarskim motorom.

„Kamion je dobro osmišljen u svakom pogledu. Pogledajte, na primer, manje točkove koji snižavaju kabinu za pet centimetara. Vozač ima veću preglednost u svim pravcima i lakše ulazi u kabinu i izlazi iz nje", dodaje Tobijas Bergman.

Izabor prednjih i bočnih retrovizora, u kombinaciji sa opcionalnim dodatnim bočnim retrovizorima, zadnjim i bočnim prozorima takođe doprinose izvanrednoj vidljivosti vozača u svim pravcima.

 

Da bi Volvo FE i Volvo FL imali prepoznatljiv Volvo imidž, klasičan Volvo simbol je premešten gore i nalazi se ispod vetrobranskog stakla. Zbog tamnog dela ispod vetrobranskog stakla čini se da je kabina niža, što joj daje moderan izgled koji se dobro uklapa u saobraćajno okruženje.

Redizajnirana prednja svetla i prepoznatljiva dnevna svetla za vožnju takođe naglašavaju blisku vezu sa drugim novim modelima Volvo kamiona. Svetla su integrisana u novi trodelni branik čiji su uglovi izrađeni od čelika radi veće izdržljivosti i jeftine popravke u slučaju manjih oštećenja i ogrebotina.

I spolja i iznutra, novi Volvo FE i Volvo FL kamioni zrače vrhunskom transportnom efikasnošću. Rikard Orel, direktor odeljenja za dizajn, rezimira pristup svog razvojnog tima: „Fokusirali smo se na sve već proverene detalje i učinili ih još boljim. Želeli smo da vozač i kamion simbolizuju najkvalitetniji transport."

 

Izvor: Volvo Trucks Marketing

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here