Hyundai postavlja najveći krov sa foto ćelijama

0
547
photovoltaic_plant_at_asan.jpg

Hyundai Motor Company, najveći Južnokorejski proizvođač automobila, najavio je postavljanje najvećeg krovnog sistema foto ćelija za proizvodnju električne energije u Južnoj Koreji, u svojoj fabrici u Asanu, u smislu doprinosa smanjenju atmosfeskog zagrevanja i popularizacije korišćenja sistema obnovljive energije.

 

Hyundai fabrika za proivodnju automobila u gradu Asanu će biti na raspolaganju korejskoj elektrodistribuciji (KEPCO) za postavljanje sistema za prikupljanje sunčeve energije putem foto ćelija. Dobijenu električnu energiju Hyundai će prodavati distribuciji koja će dalje raspolagati ovom strujom i dalje je prodavati žiteljima obližnjih gradova oko Asana. U saradnji sa "Korea Midland Power Co. Ltd." (KOMIPO), kompanijom koja se bavi preradom termalne energije, Hyundai planira da, do kraja 2013. godine, postavi oko 40.000 solarnih foto ćelija na krov svoje fabrike za proivodnju automobilskih šasija i motora.

 

Sitem foto ćelija zauzimaće površinu od 213.000 kvadratnih metara, što predstavlja oko 68 procenata raspoložive krovne konstrukcije, a ukupan kapacitet biće 10 MW. Kada postrojenje za prikupljanje sunčeve energije bude u potpunosti u funkciji, biće omogućena proizvodnja od oko 11,5 miliona kW sati godišnje, što će omogućiti redovno snabdevanje električnom energijom za oko 3.200 domaćinstava.

 

S obzirom na činjenicu da će ovo postrojenje za prikupljanje sunčeve energije biti postavljeno na već postojeću krovnu konstrukciju, dodatna ulaganja u smislu pronalaženja zemljišta neće biti neophodna. Takođe, ovaj sistem proizvodnje električne energije nije štetan po prirodu i ljudsku okolinu.

 

Odluka da se sistemi foto ćelija za proizvodnju električne energije postave u fabrici u Asanu je dodatno podržana činjenicom da se upravo u ovoj fabrici proizvode ekološki modeli vozila i to Hyundai Sonata Hibrid, Sonata i Grandeur (na nakim tržištima pod imenom Azera).

 

Za proizvodnju iste količine električne energije, 11,5 miliona KW sati godišnje, termoelektrana ispusti oko 5.600 tona ugljen monoksida što se može izbeći većom primenom obnovljive energije i postavljanjem većeg broja ovakvih sistema za prikupljanje sunčeve energije.

 

Poređenja radi, za preradu 5.600 tona ugljen monoksida ispuštenih u atmosferu, potrebno je posaditi 1,12 miliona borovih sadnica.

 

Pored toga, vodene prskalice za hlađenje sistema foto ćelija koje će biti postavljene dodatno će smanjiti utrošak energije u fabrici, jer će unutrašnja temperatura biti niža u toplijim periodima godine.

 

Izvor: Hyundai Auto Marketing

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here