Renault Clio 4 je predstavljen (i vožen)

0
19435
Image

 

Mediji iz Adria regiona (države bivše Jugoslavije plus Albanija) su tokom protekla dva dana imali priliku da iz prve ruke vide, osete i voze novu generaciju Renault Clia. Vremenski uslovi u Rovinju su nam išli na ruku, pa smo u dva navrata sedeli za volanom Clia 4.

Istra je obezbedila dobre vremenske uslove, Rovinj je ponudio odličnu mešavinu starog i novog, a Renault je ponudio test vozila opremljena svim raspoloživim pogonskim agregatima u ovom trenutku.

Image Image

 

 

 

 

Restoran “Vela Nera” i obavezni aperitiv.Srećom, za volan sedamo tek nekoliko sati kasnije.

 

Izuzetno luksuzni hotel “Lone”, gastronomske egzibicije, plesna grupa koja je kao glavni motiv imala LED tehnologiju, kao i zanimljiv dobošarski bend su zanimacije koje su nam servirane u paketu sa promocijom novog vozila. S obzirom da je emocija, ljubav i srce u centru marketinškog koncepta, afrički muzičari su ritam sekcijom dočarali emotivni doživljaj koji bi trebalo da okružuje Clio, kao i puls koji se, svaki put iznova, mora ubrzati kada svoj Clio vidite na parkingu.

ImageHotel Lone u pozadini

 

ImageRovinj – Stari Grad

 

 ImageClio dobro izgleda, čak i kada su skuplja kola oko njega

 

Čitaoce možda neće zanimati taj propratni sadržaj, ali je sve to trebalo spakovati u nepuna dva dana, tako da je vremena za vožnu bilo manje nego što sam očekivao.

Image

 

Image

 

Konfuzija sa test vozilima, odnosno nedostatkom istih, nakon prispeća u hotel je minus kada je u pitanju organizacija. Sa vedrije strane, uspeo sam da se ubacim u jedan od automobila koji je odmah bio na raspolaganju, a kolege iz druge redakcije su, srećom, imale jako male prohteve po pitanju automobila, tako da je od bezmalo tri časa na raspolaganju, automobil bio u mojim rukama više od 2. Odlično!

Image

 

 

Image

 

Da stvar bude još bolja, u automobilu se nalazio i najbitniji novitet, kada su u pitanju motori. To je potpuno novi TCe 90, što je zapravo naziv za trocilindrični turbo benzinac zapremine 0,9 litara. Nije sve bilo sjajno, a za to su se pobrinuli putari u Rovinju, koji su zatvorili veći broj bitnih raskrsnica u gradu, kao i neke prilazne puteve gradu, pa sam metodom “Pokušaj-Greška” ustanovio kud sve NE MOGU da izađem iz grada.

Image

 

Image

 

Drugi dan je, uprkos vremenskoj prognozi, bio mestimično sunčan, pa je to bila dobra prilika da Clio probam po magistralnom pravcu. Drugog dana sam zamenio Tce 90 za 1,2 litarski 16V sa 75KS, kojeg su kolege novinari prethodne večeri okarakterisali kao slabog. Međutim, ovaj motor u kombinaciji sa 100kg lakšom karoserijom Clia 4 nudi sasvim korektne performanse, u skladu sa onime što se očekuje od vozila iz B segmenta sa baznim agregatom.

Da ne ostanem dužan za prve utiske u vožnji novog Clia, dok ne objavimo kompletan izveštaj. Clio se doima prostranijim nego ranije, dok je utisak da je novi model za nijansu manje udoban. Međutim, cena, kao ključni element jednačine u odluci kupca, je veoma popularna imajući u vidu da je ovo potpuno novi automobil, kao i da su poreska davanja porasla od početka ovog meseca.

 Image

 

Image

 

Bazni model (1,2 16V Expression) će kupce u Srbiji koštati 9990€ iako su na spisku opreme nalazi manuelni klima uređaj, tempomat, LED dnevnim svetlima, ABS+ESP+ESR, Hill Start i keyless.

Isti model u srednjem paketu, Authentique, koštati 1000€ više. U ovom paketu se isporučuje audio sistem, kao i 7” TFT ekran sa IGO navigacijom što ukupnu cenu diže na 10.990€.

Sasvim je sigurno – konkurencija će u narednom periodu imati mnogo muke da parira, po mom mišljenju, veoma dobroj ponudi iz kuće Renault. Sa druge strane, očekujem da će prodavci iz Renault mreže do kraja godine sa lakoćom ispuniti kvote, zahvaljujući novom Cliu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here