Kia Motors: Predstavljen novi Cee`d

0
2362
12kia_ceed.jpg

Kia Motors je predstavila novi Cee`d, koji bi trebalo da predstavlja najznačajniji model proizvođača iz Južne Koreje. Novi Cee`d je dizajniran, proizveden i prodavaće se samo u Evropi, kako bi se što više izašlo u susret željama evropskih kupaca bez kompromisa potrebnih da se vozilo prodaje na svim svetskim tržištima.

Još po fotografijama novog  Cee`d-a videlo se da je dizajn automobila izuzetno agresivan i sportskog duha. Kada je auto predstavljen javnosti na salonu u Ženevi bilo je jasno da je Kia dala sve od sebe kako bi pružila kupcima izuzetan dizajn, koji je potpisao poznati Peter Šrejer.

12kia_ceed2.jpg

Skup novinara bio je u Kijinom salonu u Zemunu gde je na raspolaganju bilo 6 modela novog Cee`d-a. Ono što posmatraču prvo zapada za oko je izuzetno agresivan dizajn prednjeg dela. Agresivan prednji deo automobila sa velikim grilom i LED dnevnim svetlima čini da novi model izgleda izuzetno luksuzno. Sportska linija se nastavlja do "A" stuba, preko krova pa sve do zadnjeg dela. Na zadnjem delu dominira svetslonsa grupa dizajnirana po evropskom ukusu, kao i krovni spojler koji upotpunjuje sportsku siluetu automobila.

Što se gabarita tiče, novi Cee`d je porastao u odnosu na prethodnika za 50mm, dok je međuosovinski razmak ostao isti, 2560mm. Nakon kratkog upoznavanja sa spoljašnošću automobila usledio je put ka Jakovu gde je upriličena prezentacija novog modela. Prilikom ulaska u vozilo primećuje se prostranost njegove kabine, kako na prednjim sedištima tako i na zadnjim. Na zadnjoj klupi će se bez problema smestiti i osebe višeg rasta jer prostora za glavu i noge ima na pretek, što je zaista prijatno iznenađenje.

Novi Cee`d u prostoru zadnje klupe ima skoro ravan pod, tako da ni prevoz pet putnika ne bi trebalo da predstavlja problem, tačnije putnik koji se nalazi na zadnjoj kupi u sredini neće imati problema da se smesti. Takođe, u unutrašnjosti prisutno je dosta pregrada za sitnice.  

12kia_ceed3.jpg

Pozicija za volanom je dosta dobra, volan se podesava po dubini i visini, sedište takođe. Centralna konzola, na kojoj se nalaze komande klime i muzički uređaj, blago je okrenuta ka vozaču i svi tasteri koje bi vozač koristio u toku vožnje raspoređeni su na logičan način.

 

12kia_ceed_srbija3.jpg

Boljka mnogih današnjih automobila je preglednost, koja je direktno povezana sa dizajnom. Kod novog Cee`d-a preglednost napred je dobra, a tome doprinosi i mala staklena površina u "A" stubu.

12kia_ceed4.jpg

Što se pogonskih agregata tiče, u ponudi su ukupno 5 motora od kojih su dva benzinska i tri dizel agregata. Ponuda benzinaca se sastoji u 1.4 16V sa 100ks i 1.6 GDI (direktno ubrizgavanje goriva) sa  135ks. Svi modeli će se isporučivati sa 6-stepenom manuelnom transmisijom, dok se kao opcionali nude DSG menjač za 1.6 16V i automatski za 1.6 CRDi. Novi Cee`d je serijski opremljen sa elektro progresivni servo upravljačem, koji pruža promenljivi otpor okretanja upravljača u zavisnosti od brzine kretanja vozila. 

12kia_ceed5.jpg

Kia je za novi Cee`d pripremila zaista pregršt opreme. Već u osnovnom paketu opreme ima dosta toga, a posebno treba istaći 6 vazdušnih jastuka. Tu su i ABS, kao i HAC (Hill Start Assist) za pomoć pri pokretanju vozila na uzbrdici, TCS (Traction Control System) tj. kontrola proklizavanja pogonskih točkova, VSM (Vehicle Stability Menagement) sistem elektronske stabilnosti itd.   

12kia_ceed6.jpg 
12kia_ceed7.jpg

Početna cena novog Cee`d-a iznosi 12.490€, koliko treba izdvojiti za bazni model sa 1.4l benziskom motorom, dok za dizel treba izdvojiti 15.290€. Početna cena za 1.6 CRDi sa 128KS iznosi 16390€, ali na to treba dodati, tj. oduzeti subvenciju u iznosu od 100.000 dinara. 

 

12kia_ceed_srbija2.jpg

 

Bitno je istaći da Kia nije odustala od 7-godišnje garancije na vozila, kao i činjenicu da je do kraja jula aktuelan popust od 500€ za vozila sa lagera. Za više detalja možete posetiti sajt uvoznika

 

   

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here