Prvi utisci: Renault Koleos 2.0 dCi 4×4

0
3621
Image

 

Terenska, tj. SUV vozila su doživela pravi bum krajem devedesetih. Deset godina kasnije nagli rast prodaje beleži segment kompakt SUV vozila. Francuska kompanija, Renault, se relativno kasno priključila ponudivši kupcima Koleos.

Iako je Koleos predstavljen 2008. godine, većina mojih sagovornika nije bila ni svesna da Reno nudi SUV vozilo. Možda Reno Srbija treba da radi po tom pitanju intezivnije?

Image

Image Image 

Iako smo na testovima tokom proteklih godina imali solidan broj SUV vozila, Koleos je prvi koji je uspeo da mi ukaže na razloge zašto bi se neko okrenuo SUV vozilu, a ne MPV, karavanu ili nekoj drugoj karoseriji. Nakon više od 550 pređenih kilometara sa prosečnom potrošnjom od 9,7l/100km, Koleos se pokazao i dokazao kao veoma udobno vozilo koje se veoma lako vozi i ne zahteva previše angažovanja od vozača u procesu vožnje – pre svega zahvaljujući automatskom menjaču.

Image

 

Solidan klirens (dizel modeli imaju 188mm), dobri prilazni uglovi napred i pozadi i 4×4 pogon garantuju da će Koleos biti vrlo sposoban na svim vrstama terena, pod uslovom da baš niste rešili da se bavite ozbiljnim terenskim vratolomijama.

Vozači koji zapravo ne žele da se bave procesom vožnje – da "cene" da li će preći kroz duboku baru na drumu ili preko duboke rupe – treba da se okrenu upravo Koleosu. Iako nije u pitanju atraktivno dizajnirano vozilo, on nudi udobnost, komfor, prostran putnički i prtljažni prostor (imajući u vidu da je ovo kompakt SUV – akcenat je na "kompakt"). Rekao bih da Koleos odlično odgovara na sve prohteve koje imaju kupci koji planiraju nabavku porodičnog vozila, a da pri tome nudi udobnost koja čak može biti bolja nego u pojedinim MPV vozilima (recimo Meriva, iako ona nije ta cenovna kategorija). Veliki plus, koji se možda ne vidi na dugačkom spisku opreme koja stiže u Privilege paketu opreme su dvodelna vrata prtljažnika, u koji je onda moguće utovariti i istovariti prtljag daleko lakše, nego kada je u pitanju standardni prilaz prtljažnom prostoru.

Image

 

2,0 litarski dCi agregat sa 150KS je sada već dobro poznat, a u kombinaciji sa 4×4 pogonom, šestostepenim automatskim menjačem i preko 1600kg teškim vozilom zahteva oko 10l dizel goriva na 100km mešovite vožnje. Ukoliko vam se ovo čini previše, uvek postoji mogućnost da odaberete model sa 4×2 pogonom i manuelnim menjačem što će primetno umanjiti prosečnu potrošnju i potrošnju u gradskim uslovima.

Image

 

Najskuplji Koleos u ponudi, upravo ovaj koji smo imali prilike da testiramo, košta oko 30.000€, dok "bazni" model košta oko 23.000€. Namerno stavljamo "bazni" pod znake navoda zato što taj model ima identični 2.0 dCi agregat, a uskraćen je za opremu kao što je kožni enterijer, automatski menjač, 4×4 pogon, 18" felne i još nekoliko stavki. Iako je najskuplji model dosta komforniji i luksuzniji, fundamentalno isto vozilo možete dobiti po relativno prihvatljivoj ceni – u rangu sa slabije motorizovanim Kia Sportage, na primer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here