Škoda Fabia RS Rally2

0
176
NAS SPONZOR

Škoda je pre nešto više od godinu dana predstavila četvrtu generaciju Fabije, a sada smo dobili i RS Rally2 verziju. Automobil i dalje koristi MQB A0 platformu, ali je subkompaktni hečbek doživeo velike izmene, uključujući povećanje nsage na skoro 300KS, mamba zelenu boju i skoro dvostruko više vertikalne sile u odnosu na prethodnika.

Verzija za regularne puteve ima pogon na prednjim točkovima i 150KS, a Fabia RS Rally2 je mašina sa pogonom na svim točkovima, opremljena 1,6 litarskim motorom koji isporučuje 295KS i 430Nm. Menjač je petostepeni sekvencijalni.

Sportsko odeljenje Škode ugradilo je mehaničke diferencijalne na prednjoj i zadnjoj osovini uz elektro-hidrauličnu kontrolu kvačila između osovina, čiji se rad reguliše ručnom kočnicom. Šasija je potpuno promenjena u odnosu na „civilnu“ verziju, a felne su prečnika 15 inča za šljunkovitu podlogu ili 18 inča za asfalt. U oba slučaja kočioni diskovi imaju prečnik od 300mm.

Fabia RS Rally2 ispunjava FIA regulative i ima rezervoar za gorivo zapremine 82,5 litara od plastike, koji je obložen gumom i specijalnom penom da bi se umanjo rizik od curenja goriva. Kućište rezervoara napravljeno je od kombinacije kevlara i fiberglasa. Gorivo koje koristi ovaj model je 100% sintetičko i potiče u potpunosti iz obnovljivih izvora.

Maksimalna brzina nije prioritet za reli automobil, pa Fabia RS Rally2 postiže „samo“ 200km/h. Odnosi među stepenima prenosa su skraćeni radi što boljeg ubrzanja, a ogibljenje je MacPherson tipa na obe osovine. Vozilo je šire od standradne verzije i ima usisnik vazduha na krovu radi boljeg protoka i hlađenja kabine.

Prethodni tekstBMW M2 stiže u oktobru
Sledeći tekstF1: Verštapen ispred Alonsa na kvalifikacijama za VN Kanade