Prvi utisci: Renult Megane Berline 1.5 dCi

0
5584
Image

Sticajem okolnosti, presedanje pravo iz jednog francuskog automobila u drugi, iz 1.6 HDi 308-ice u Renault Megane 1.5 dCi.


Ovaj "transfer" je dao priliku direktno uporedimo dva francuska predstavnika u C segmentu, koji su i po svojoj specifikaciji veoma slični. Dakle, oba automobila imaju moderne dizel motore veoma sličnog kapaciteta, ali se ipak mora reći da je Peugeot agregat moderniji.

 

renault_megane_1_5_dci_12.jpg

 

Ovo se prvenstveno ogleda u efikasnosti, odnosno u potrošnji goriva, gde je Renault Megane 1.5 dCi troši bezmalo i preko jednog litra više evro dizela u gradskim uslovima vožnje. Na otvorenom putu razlika je manja, ali opet deluje veoma teško postići Renault fabričke podatke o potrošnji.

 

renault_megane_1_5_dci_08.jpg

 

Ipak, sa rezervoarom kapaciteta 60 litara može se ostvariti autonomija od preko 1000 km, pa bar se ne mora ići često na pumpu i na podsećanje o trenutnoj ceni goriva. Motor u Megane-u ima 110 KS (i 240nm obrtnog momenta od 1750 RPM), što je samo dva "konja" manje, ali se prilikom telemtrijskog merenja pokazao malo sporiji u odnosu na 308-icu. Istina, prva dva prenosna odnosa 6-stepenog menjača u Megane-u su za nijansu kraći, pa auto deluje malo življe, što i jeste korisno u gradskoj vožnju. Deklarisano ubrzanje do 100 km/h je 12,3 sekundi, i uspešno se prišlo blizu fabričkog podatka, pa se može reći da to jednostavno ide tako kao treba i to je to.

 

renault_megane_1_5_dci_27.jpg

 

U gradskoj vožnji, Megane najviše deluje na svom terenu, prvenstveno zbog izuzetno mekanog servo upravljača koji omogućava lako i brzo "bacakanje" u gužvama. Na magistrali, Megane je isto veoma dobar, još jednom pokazujući da ima nešto mekše podešeno oslanjanje, pa je udobniji i prijatniji za duža putovanja po našim putevima. Kada je krstarenje po auto-putevima u pitanju, optimalna brzina je tačno na ograničenju, uz maksimum do 130 km/h.

Sve preko toga rezultuje znatno većoj potrošnji goriva (deluje da bi šesta brzina mogla biti malo duža) i većoj buci, pa ovaj Megane tera vozača da se pridržava propisanih ograničenja, što sa jedne strane i nije toliko loše.

 

renault_megane_1_5_dci_53.jpg

 

Još jedna pozitivna karakteristika koju ima Megane se odnosi na enterijer. Tako unutrašnjoj Megane-a deluje malo bolje i dizajnerski modernije u odnosu na ono što nudi 308-ica. Slično važi i kada je sam izgled automobila u pitanju. Megane izgleda lepo ali i konzervativno, dok 308-ica je nekako previše "bling" sa hrom detaljima, ogromnim farovima i velikim "grilom". Na kraju, čeka nas informacija o ceni.

Renault Megane Berline sa 1.5 dCi motorom od 110 KS košta 18500 evra sa Dynamique opremom. Model koji smo imali na testu predstavlja srednju Generation varijantu opreme, što rezultuje i povoljnijom cenom do 15990 evra. Istina, Megane je po voznim karakteristikama slabiji u odnosu na 308-icu, ali su ostale stvari bolje ili bar na istom nivou. Ako ovome dodamo i navedenu cenu, Renault Megane Berline 1.5 dCi izgleda kao zanimljivija opcija, pogotovo na domaćem tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here