SsangYong našao kupca za 260 miliona dolara

0
34
NAS SPONZOR

SsangYong će dobiti novu šansu zahvaljujući startap kompaniji za električna vozila Edison Motors, koja namerava da kupi posustalog proizvođača automobila za 260 miliona dolara. Nikkei Asia navodi da se potpisivanje ugovora očekuje krajem novembra.

Južnokorejski proizvođač automobila proglasio je bankrot u decembru 2020. i od tada je pod sudskom protekcijom.

Edison je osnovan 2015. godine i poznat je po električnim autobusima i razvoju komercijalnih vozila. Kupovinom SsangYonga ova kompanija bi dobila priliku za ulazak u segment putničkih automobila, s ciljem da pokrene masovnu proizvodnju električnih vozila u fabrici u Pjeongteku.

SsangYong je osnovan 1986. godine, a već 1991. je sklopio partnerstvo sa Daimlerom, što mu je omogućilo da razvije SUV model na tehnologiji Mercedes-Benza.

Daewoo je 1997. godine kupio kontrolni udeo u SsangYongu, ali taj angažman nije dugo trajao pošto je Daewoo prodao svoje akcije. Kineski SAIC kupio je 51% južnokorejske kompanije 2004. godine. SsangYong je 2009. prijavio gubitak od 75,42 miliona dolara, pa se kompanija našla pod sudskom zaštitom.

Mahindra & Mahindra je preuzela kompaniju 2011. godine, što je indijsku firmu koštalo 463,6 miliona dolara, ali ni novi vlasnik nije mogao da stabilizuje južnokorejskog proizvođača. Ipak, SsongYong ne odustaje, pa je nedavno prikazao koncept X200.

 
 

 

Prethodni tekstPorsche 718 GT4 RS odličan na Nirburgringu
Sledeći tekstElektrični Ford Mustang prodavaniji od Mondea

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here