Tesla prelazi na jeftiniju hemiju baterija

0
16
NAS SPONZOR

Tesla će širom sveta početi da koristi jeftinije litijum-gvožđe fosfatne baterije (LFB) i odustaće od hemije koju koristi većina električnih automobila u vreme kada značajno rastu cene ključnih materijala.

LFB baterije će se ubuduće koristiti u Teslinim standardnim modelima, saopštila je kompanija u okviru izveštaja o poslovanju u trećem kvartalu. Time je potvrđena strageija najavljena prošle godine o upotrebi budžetskih komponenti da bi se ponudili modeli po povoljnijim cenama.

Veći deo automobilske indsutrije oslanja se na nikl i kobalt u litijum jonskim baterijama da bi poboljšali električne performanse. Isporuka oba ova materijala je otežana, a postoje i etička pitanja u vezi sa vađenjem kobalta u rudnicima u DR Kongu. Nikl, koji doprinosi većoj snazi i dometu, može i da se zapali, a industrija troši milijarde dolara da bi osigurala njegovu bezbednu primenu.

Više cene nikla trenutno utiču na baterijske ćelije, saopštio je šef finansija u Tesli Zek Kirkorn.

Kompanija Tesla do sada je koristila LFB baterije u Kini, koje je pravila firma CATL, najveći svetski proizvođač baterija. Ove baterije su jeftinije i stabilnije od alternativa, ali u prošlosti nisu imale veliku energetsku gustinu, što je ključni faktor za električna vozila.

Ta karakteristika se brzo menja, a CATL je uspeo da razvije metode za poboljšanje performansi ovih baterija u saradnji sa startap kompanijama poput Our Next Energy iz Ohaja, koji ima podršku Bila Gejtsa. Zahvaljujući tome, ove baterije postaju sve pogodnije za većinu električnih modela na svim tržištima.

Prethodni tekstAlfa Romeo Giulia opstaje kao električna limuzina
Sledeći tekstHyundai predstavio Grandeur retro koncept

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here