Volvo opozvao 460.000 automobila zbog vazdušnih jastuka

0
43
NAS SPONZOR

Volvo je saopštio da je širom sveta opozvao više od 460.000 starijih modela zbog potencijalnog defekta vozačevog vazdušnog jastuka, koji je doveden u vezu sa jednim smrtnim slučajem.

Element koji naduvava vozačev jastuk može da eksplodira tokom aktiviranja, što povećava rizik da vozač ili drugi putnici budu pogođeni oštrim komadima.

Vazdušni jastuci sadrže pokretač naduvavanja koji vremenom može da se degradira nakon dužeg izalganja visokim temperaturama i vlazi. Volvo je saopštio da je upoznat sa incidentom pucanja vazdušnog jastuka koji je rezultovao smrtnim ishodom.

Proizvođač spornog elementa je nemački ZF Friedrichshafen, a Autoliv je sklapao vazdušne jastuke.

Obuhvaćeni su modeli S80 proizvedeni od 2001. do 2006. i limuzina S60 proizvedena od 2001. do 2009. godine. “Naša istraga je pokazala da je ovo problem koji može da se razvije vremenom. Da bismo izbegli rizike, odlučili smo da proširimo obim opoziva”, izjavio je portparol švedske kompanije Tomas Mekintajer Šulc.

Volvo je prethodno u novembru prošle godine objavio bezbednosni opoziv 124.000 primeraka prve generacije S60 i S80 proizvedenih od 2001. do 2003. godine nakon nesreće koja se dogodila 2018. godine. Kompanija je obaveštena o tom događaju sredinom 2019. godine.

Defekt je sličan onom iz vazdušnih jastuka koje je godinama pravila kompanija Takata, a koji je doveo do najvećeg opoziva automobila u istoriji.

Prethodni tekstElektrični Ford Mustang prodavaniji od Mondea
Sledeći tekstNovosti za BMW M135i xDrive

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here