Novi enterijer Tesla Modela S i Modela X

0
502
NAS SPONZOR

Tesla Model S i Model X su pretrpeli najveće izmene od kada su stigli na tržište i dobili su značajno izmenjeni dizajn enterijera, kao i dugo čekani Plaid pogon za visoke performanse. Novosti su predstavljene uz izveštaj o isporuci 180.750 automobila u poslednja tri meseca 2020. godine, što je rekord za ovu kompaniju.

Model S Plaid i Model X Plaid sada raspolažu sa 1020KS zahavljujući ugradnji tri elektro motora. Model S sa ovim pogonom ubrzava od 0-100km/h za 1,99 sekundi, što znači da je prvi serijski model koji je probio granicu od 2 sekunde. Model S Plaid za 400m dostiže brzinu od 250km/h, a maksimalna brzina mu je 320km/h sa odgovarajućim pneumaticima. Model S Plaid+ je varijanta sa produženom autonomijom na preko 830km prema američkom EPA testu.

Veći Model X Plaid ubrzava od 0-100km/h za 2,5 sekunde, po čemu je rekorder među SUV automobilima.

Unapređena je i baterijska tehnologija radi što veće autonomije i efikasnosti. Precizni tehnički detalji još nisu poznati, ali nova termalna arhitektura omogućava brže punjenje, više snage i bolju izdržljivost.

U kabini je veliki vertikalno orijentisani ekran zamenjen horizontalnim ekranom dijagonale 17 inča, koji se može zakositi ulevo ili udesno radi lakšeg pristupanja funkcijama. Tu je sada i novi, odvojeni osmoinčni ekran za putnike na zadnjim sedištima.

Najupadljivija novost je novi dzajn upravljača, čija su inspiracija bili upravljači iz aviona. Iznad njega se nalazi digitalna instrument tabla.

Softverska unapređenja omogućavaju da se u ovim Teslinim modelima sada igraju video igre na istom nivou kao na savremenim konzolama. Audio sistem sadrži 22 zvučnika ukupne snage 960w i deo je standardne opreme, a novi mikrofoni su ugrađeni radi aktivnog poništavanja buke.

Isporuke osveženog Modela S i Modela X očekuju se tokom 2022. godine.

Prethodni tekstG-Power M8 Gran Coupe
Sledeći tekstHyundai Tucson N Line