Mercedes ukida manuelni menjač

0
128
NAS SPONZOR

Šef odelenja za istraživanje i razvoj u Mercedes-Benzu Markus Šafer potvrdio je da će ova kompanija ukinuti manuelni menjač u svojim modelima. Ovaj proces biće izvršen uporedo sa realizacjom plana o elektrifikaciji automobila ove marke.

Zajedno sa ovom informacijom objavljeno je da će električna EQ porodica u narednom periodu dobiti šest novih modela. Biće povećana i ponuda plag-in hibridnih pogona, kao i modela sa blagom hibridnom asistencijom.

Iako integracija ručnih menjača i hibridne tehnologije nije nemoguća, Mercedes je odlučio da se fokusira na autonomna vozila, a tu za manuelnu transmisiju nema mesta.

U nameri da smanji troškove poslovanja, Mercedes-Benz će konsolidovati broj platformi i umanjiti broj motora sa unutrašnjim sagorevanjem u svojoj ponudi. Detalji o ovim izmenama biće naknadno objavljeni.

Šafer je izjavio da kompleksnost povećava troškove i da će kompanija u budućnosti značajano umanjiti broj platformi i motora sa unutrašnjim sagorevanjem, uz ukidanje manuelnog menjača. On je rekao da će ovaj proizvođač biti više orijentisan na modularnu strategiju i da će značajno biti umanjen i broj opcija.

Mercedes-Benz trenutno u ponudi ima šestostepeni manuelni menjač u osnovnim varijantama C, B i A klase, kao i u CLA modelu i to samo na stranim tržištima, ali ga nema u GLA i GLB SUV modelima. Veći modeli već neko vreme imaju samo automatske transmisije, a E klasa nema manuelni menjač od 2018. godine.

Putnički program Mercedes-Benza na domaćem tržištu u Nemačkoj u potpunosti je prešao na automatiku, a poslednji model koji je imao ručni menjač bio je SLK roudster.

Prethodni tekstOpel prikazao restilizovani Crossland
Sledeći tekstABT Audi RS4-S

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here