Maserati predstavio MC20

0
67

Maserati MC20 je novi supermodel kojim ova italijanska marka označava početak nove ere u kojoj će pokušati da postane pravi rival Porscheu, Ferrariju i ostalim proizvođačima vrhunskih sportskih modela.

MC20 je specifičan i po novoj vrsti pogona. Maserati će u njega ugrađivati savremeni, ali tradicionalni Nettuno V6 motor, ali je automobil dizajniran sa idejom da primi i električni pogon. Nettun motor ima dve turbine i ovo je prvi agregat koji je Maserati samostalno napravio u prethodnih preko 20 godina.

Motor proizvodi 630KS i 730Nm maksimalnog obrtnog momenta, što novom modelu omogućava ubrzanje od 0-100km/h za 2,9 sekundi i maksimalnu brzinu od 323km/h. Sistem dvostrukih brizgaljki goriva koje se dovodi pod pritiskom od 350bar smanjuje buku pri nižem broju obrtaja, umanjuje potrošnju goriva i emisije gasova.

MC20 je težak 1500kg zahvaljujući obimnoj upotrebi lakih materijala, a Maserati naglašava da vozilo u svojoj klasi ima najbolji odnos mase i snage.

Atraktivna karoserija je delo glavnog dizajnera FCA grupe Klausa Busea i njegovog tima. Postoje reference na prethodnika MC12, a rešenje sa vratima koja se otvaraju vertikalno odabrano je iz praktičnih, a ne estetskih razloga.

Automobil je kompaktnog dizajna, a dugačak je 4669mm, što znači da je neznanto duži od Ferrarija F8 Tributo i McLarena 720S. Maserati napominje da su zadržani tradicionalni GT kvaliteti elegantnosti, performansi i komfora. Putnici na raspolaganju imaju prtljažni prostor od 150 litara – 50 litara napred i 100 nazad.

Adaptivno ogibljenje sa dvostrukim viljuškama je na sva četiri točka, a postoje režimi Wet, GT, Sport i Corsa za podešavanje ogibljenja, upravljivosti i rada motora. Vozač bira da li će osmostepeni menjač sa dva kvačila raditi u automatskom ili manuelnom modu. Ugrađen je i samoblokirajući diferencijal. 97% dinamičkog razvoja automobila obavljeno je digitalno pre nego što se pristupilo programu na putu i stazi da bi se osećaj u vožnji dodatno podesio.

Kabina je dizajnirana sa mnogo ukusa, a mestimično su pogledu i dodiru izložene površine od ugljeničnih vlakana. Prepoznatljivi trozubac izvezen je na naslonima za glave. Tu su dva ekrana od 10 inča – jedan ispred vozača, a drugi za multimedijalne sadržaje, koji se kontroliše preko rotacionog kontrolera pored vozačevog lakta.

Tehnološki paket obuhvata satelitsku navigaciju, Alexa asistenta i Wi-Fi hotspot, bežično punjenje telefona i mogućnost njegovog povezivanja sa automobilom preko namenske aplikacije.

Početna cena je oko 206.000 EUR.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here