Renault plan restruktuiranja u naredne tri godine

0
53

Grupa Renault je predstavila svoj transformacijski plan, kojim namerava da ostvari uštedu više od 2 milijarde evra u periodu od tri godine i udari temelje novoj konkurentnosti Grupe. Poteškoće sa kojima se suočava Grupa, velika kriza sa kojom se suočava cela automobilska industrija i važnost ekološke tranzicije su imperativi koji podstiču kompaniju da ubrza svoju transformaciju.

Nacrt plana će povećati otpornost kompanije fokusiranjem na generisanje protoka novca, ali će pritom kupac ostati prioritet u poslovanju. Zasniva se na efikasnijem pristupu operativnim aktivnostima i strogim nadzorom nad resursima.

Osim toga, planom se postavljaju osnove dugoročnog razvoja Grupe Renault. U Francuskoj će grupa biti organizovana oko strateških poslovnih područja sa obećavajućom budućnosti: električnih vozila, lakih komercijalnih vozila, kružne ekonomije i inovacija visoke dodate vrednosti. Ovi veliki regionalni centri izvrsnosti koji se nalaze u Francuskoj će biti osnov oporavka Grupe Renault. U Flinsu i Guyancourtu, Grupa će reorganizovati svoje aktivnosti.

Ako Grupa Renault planira da sprovede nužne promene u radnoj snazi kako bi se omogućio povratak profitabilnom i održivom rastu, predana je tome da to sprovede na osnovu dijaloga sa socijalnim partnerima i lokalnim vlastima.

Ovaj projekat prilagođavanja radne snage zasnivao bi se na prekvalifikaciji radnika, internoj mobilnosti i dobrovoljnim odlascima. Ovaj proces, kojim bi se obuhvatilo gotovo 4.600 radnih mesta u Francuskoj i više od 10.000 radnih mesta u ostatku sveta, bi se protegao na period od tri godine.

Povećanje efikasnosti i smanjenje troškova razvoja i proizvodnje će obezbediti smanjenje troškova od oko 800 miliona evra. Povećanje efikasnosti će biti obezbeđeno pojednostavljenjem dizajna i razvoja vozila, smanjenjem upotrebe različitih vrsta komponenti i optimizacijom resursa.

Optimizacija proizvodnje kojom će se uštediti približno 650 miliona evra. Ubrzava se transformacija proizvodnih pogona (Industrija 4.0), digitalizacija procesa, smanjenje proizvodnje i smanjenje broja zaposlenih, obustava povećanja proizvodnje u Maroku i Rumuniji, procena ulaganja u proizvodne pogone u Rusiji, racionalizacija proizvodnje menjača.

Bitan deo optimizacije biće proizvodni pogoni u Francuskoj. Fabrike Douai i Maubeuge se planiraju kao okosnica centra za EV i LKV. Fabrika Dieppe će biti pod znakom pitanja nakon prestanka proizvodnje Alpine A110 modela, pogon Choisy-le-Roi će biti prebačen u Flins, dok će Fonderie de Bretagne biti pod revizijom poslovanja i strategije.

Treći deo ušteda (oko 700 miliona evra) će se baviti povećanjem efikasnosti podrške. Očekuje se značajnija racionalizacija marketinških aktivnosti.

Renault će prestati sa prodajom vozila sa unutrašnjim sagorevanjem u Kini, dok će vlasništvo biti u potpunosti predato u ruke Dongfeng Motor kompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here