Članci

Predstavljamo 2005 VW Pasat B6

Predstavljamo šestu generaciju VW Passat-a koji se tokom 32 godine proizvodnje prodao u preko 13 miliona primeraka. Nova generacija je veća, udobnija, modernija i naravno... skuplja. VW je Passat-a novom generacijom pozicionirao još bliže luksuznoj klasi obzirom da novi model u najboljoj opremi Highline može sa lakoćom da parira daleko prestižnijim Nemačkim i ostalim limuzinama.

 

Volkswagen Passat B6

 

 

ISTORIJAT

• 32 godine: VW je počeo sa proizvodnjom modela Pasat daleke 1973. godine
• 13 miliona: Pasat je najuspešniji VW model posle Golfa i Bube

Trideset dve godine nakon predstavljanja prvog Pasata prodato je ukupno 13 miliona Pasata tokom pet generacija ovog modela.

Jula 1973. godine VW lansira naslednika modela 1600 i 411. Model po nazivu Pasat je bio moderan automobil koji je imao pogon na prednje točkove i napred poprečno postavljen motor. To je bio prvi VW motor sa vodenim hlađenjem nakon duge tradicije Porsche nasleđenih motora koji su bili bokseri, vazdušno hlađeni i postavljeni nazad. U to doba je popularna Buba bila veoma tražen model, ali je i pored nje Pasat bio prihvaćen kao moderan koncept. Motori su bili snage do 85KS i niko tada nije mislio da će se u Pasate ugrađivati V6 TDI motori sa 180KS ili W8 sa 275KS.

Prodaja Pasata je premašila sva očekivanja, a prvi Pasat karavan se pojavio februara 1974. kako bi pojačao već priličnu prodaju u to doba. Tokom prve pune godine prodavanja (1974.) prodato je čak 133000 komada, decembra 1976. je prodat milioniti Pasat. VW je marta 1978. u gamu dodato 1,5l dizel motor sa 50KS koji je već bio korišćen u Golfu i time Pasata učinio još atraktivnijim. Dvomilioniti prodati Pasat je uručen aprila 1980., a kada je na jesen te godine predstavljen naslednik već je bilo prodato 2,6 miliona komada.

Druga generacija Pasata se pojavila novembra 1980. Pasat druge generacije je imao potpuno novu konstrukciju, bio je veći i elegantniji, a karavan verzija je bila dostupna istog trenutka. Novi model je imao novi 1,6l dizel motor sa 54KS koji je bio veoma ekonomičan, a u avgustu 1982. predstavljen je prvi turbo dizel motor koji je imao 70KS. Ovaj Pasat je imao i prvi petocilindrični benzinac koji je razvijao 115KS. Istovremeno model Santana koji je u stvari bio Pasat limuzina je predstavljen sa novom opcionom opremom kao što je pogon na svim točkovima - Syncro.
1985. godine je predstavljen prvi Pasat koji je imao prvi kompjuterski kontrolisani katalizator na motoru koji je razvijao 90KS, a te godine je proizveden i trimilioniti Pasat. Top model je imao petocilindrični benzinac 2,2l koji je razvijao 136KS i postizao 200kmh.

Na proleće 1988. predstavljena je treća generacija Pasata koja je opet narasla, imala novu gamu motora, duže međuosovinsko rastojanje, a i ovog puta je karavan verzija predstavljena istovremeno, a petomilioniti Pasat je proizveden juna 1980. 1991. godine je predstavljn još jedan novitet – VR6 motor koji je sa 2,8l zapremine razvijao 174KS pa je Pasat sada imao maksimalnu brzinu od 224kmh.

Jesen 1993. godine je donela četvrtu generaciju Pasata koji je imao redizajniranu masku, zadnje farove, a sigurnost je poboljšana serijskom ugradnjom vazdušnih jastuka za vozača i suvozača, zatezača pojaseva i ABS sistema. 1993. je donela još jednu bitnu stavku: TDI motore. 1,6l TDI motor je razvijao 90KS uz potrošnju od 5,3l. Novi 1,9l TDI motori su se pojavili februara 1996. sa snagom od 110KS.

Peta generacija Pasata je predstavljena 1996. i to je svojevrsna prelomna tačka u proizvodnji Pasata. Nova generacija je značajno unapredila kvalitet, sigurnost i udobnost u odnosu na prethodnu generaciju da je novi model polako prešao u klasu više. Nova karoserija je bila u potpunosti galvanizovana i bila je dosta čvršća, a sigurnost je opet povećana ugradnjom standardnih bočnih vazdušnih jastuka. Bazni modeli su imali 1,6 benzinski motor sa 100KS, dok su novi motori bili V5 zapremine 2,3l i 150KS koji je predstavljen septembra 1997. i V6 koji je razvijao 193KS. Karavan je predstavljen na Ženevskom sajmu automobila marta 1997. godine, a 1998. je predstavljen prvi TDI sa redizajniranim sistemom ubrizgavanja i 115KS kao i V6 TDI sa 150KS. Od septembra 1999. ESP je uvršten u standardnu opremu za sve modele u Nemačkoj. Značajno revidirana peta generacija je predstavljena oktobra 2000. i imala je elegantnu prednju hromiranu masku kao i nova zadnja svetla. Top model je bio model sa W8 motorom od 275KS koji je imao integralni pogon i mogao se kupiti kao limuzina ili karavan. Novi dizel motor od 2,0l TDI sa 130KS se pojavio u decembru 2001., a te godine su se pojavili i V6 TDI sa 180KS kao i isti motor sa 163KS.

12 milioniti Pasat je proizveden 13. maja 2004, a na jesen te godine još jedan motor je uveden u gamu – 2,0 TDI sa 136KS i DP filterom.

 

 

Tehnologija karoserije

• Čvrst kao stena: Najveća torziona čvrstoća u srednjoj klasi
• Lak kao pero: Galvanizovana čelična olakšana karoserija


Spolja, novi Pasat je 4,77m dugačak (+62mm), 1m82m širok (+74mm) i 1,47m visok (+10mm). Međuosovinsko rastojanje je sada 2,71m, a zapremina prtljažnika je sada 565l (+90l). Iz ovih podataka se vidi da je Pasat prilično porastao i sada je teško reći da li je on u srednjoj, višoj srednjoj ili luksuznoj klasi.

Isto se može reći i za kvalitet kao i sigurnosne sisteme. Jedan od indikatora koji se odnosi na obe vrednosti je statička torziona čvrstina. Ona je 57% veća u odnosu na prethodnika i predstavlja trenutno najčvršću karoseriju u klasi. Daljom inovacijom na polju materijala karakteristike karoserije su još više unapređene i prekinuta je tradicija težih naslednika. U ovom slučaju kaoroserija novog Pasata i pored većih dimenzija teži isto kao i kod prethodnika.

Optimizacija težine uz istovremeno povećanje sigurnosti i čvrstine karoserije ne bi bilo moguće bez upotrebe čelika sa poboljšanim osobinama. 79% karoserije čini čelik velike čvrstoće dok od toga 15% čini super jak čelik kojim je napravljen kostur putničke ćelije koja mora da izdrži ekstremne pritiske i opterećenja čime se umanjuje mogućnost povrede prilikom jačih udaraca.

 

  

Koncept interijera

• Dizajn: Čiste i nenametljive linje
• Tehnika: Orijentacija ka upotrebljivosti, a ne ka najmodernijoj tehnici

Pogled na unutrašnjost novog Pasata pokazuje čist, svež i nenametljiv dizajn uz korišćenje najmodernijih materijala. Tehnika korišćena je orijentisana ka lakoći upotrebe, a ne ka najmodernijim rešenjima koja su moguća. Cilj je bio da se postigne maksimalna ergonomija i lakoća korišćenja. Sportski i jednostavno struktuirani elementi dominiraju interijerom.

Instrumenti koje ćete sa uživanjem koristiti:

Dizajniranje komandog mesta je veoma specifično obzirom da ono tačno opisuke karakter automobila, a postići dobru organizaciju i perfektnu ergonomičnost je jedan od najvećih izazova za dizajnere interijera i inženjere. Instrumenti u Pasatu su lako čitljivi, dobro organizovani i imaju definisan izgled. Kada se pogledaju glavni pokazivači može se primetiti da su veoma moderni, a u isto vreme i praktični u čemu pomaže njihovo pozadinsko osvetljenje kao i hromirani okvir. Kontakt brava se sada može tako zvati, ali sada se tu nalazi centralni primo-predajnik u koga postavljate digitalni ključ. Čim budete probali novi sistem, shvatićete da su tradicionalni ključevi prošlost.

Još jedan primer je elektronska parkirna kočnica. Dugme koje aktivira novu parkirnu kočnicu se nalazi levo od tipično VW postavljenog prekidača za svetla. Sada je potrebno pritisnuti dugme umesto povlačenja ručice.

Centralna konzola je još jedan primer. Prosto je uživanje gledati, a sa aspekta ergonomije čini se kao da je pravljena po meri. Kada podesite sedište i volan, osetićete da je sve na svom mestu. Desna ruka sasvim instiktivno pada na ručicu menjača, komande klima uređaja (donji i srednji deo centralne konzole), radio i navigacione kontrole (centralni deo) i dugme za paljenje sva četiri migavca (vrh centralne konzole).

Četiri nivoa opreme koji donose potpuno nove materijale:

U zavisnosti od želja kupaca mogu se izabrati četiri različita nivoa opreme: Trendline, Comfortline, Sportline i Highline kao i četiri različita seta boja (Crna, Boja “bele kafe”, Siva i Bež). Dodatno se mogu izabrati materijali kao što su drvo (tri različita tipa) ili aluminijum kako bi povećali jedinstvenost interijera. Interijer pasata pristustvom velikog broja pregrada govori da je interijer brižljivo planiran tako da, recimo, postoji posebna pregrada za veliki i posebno dizajniran kišobran koji ima veoma kvalitetnu kožu na dršci.

Elektropodesivo vozačko sedište u Comfortline paketu:

Novodizajnirana sedišta ilustuju visok nivo ergonomije u Pasatu tako da i u osnovnoj Trendline opremi, sedišta su veoma udobna i omogućavaju udobnu vožnju na dužim putovanjima. Sedište suvozača je preklopivo, a naslon na zadnjoj klupi je takođe preklopiv i asimetrično podeljen. U Comfortline opremi elektropodesivo vozačko sedište sa 6 podešavanja je dostupno.

Maksimalna sigurnost dolazi u standardnoj opremi:

Novi Pasat nije samo udoban, već je i siguran. Paket pasivne sigurnosti uključuje prednje dvofazne vazdušne jastuke koji pri manjim brzinama imaju manju snagu. Vazdušni jastuci na suvozačevoj poziciji se mogu isključiti ukoliko se prevoze mala deca. Zadnja sedišta se opciono mogu opremiti vazdušnim jastucima i zatezačima pojaseva. Aktivni nasloni za glavu na prednjim sedištima serijski dolaze kod novog Pasata.

 

 

Nivoi opreme

• Osnovna Trendline oprema uključuje klima uređaj, ESP i šest vazdušnih jastuka
• Comfortline, Sportline i Highline uključuju elektorpodesivo sedište vozača

Novi Pasat će biti raspoloživ u četiri opreme: Trendline, Comfortline, Sportline i Highline koje ne samo što sadrže određenu opremu već svaka ima svoj karakter.

Trendline, osnovna oprema u Pasatu dolazi sa širokim opsegom opreme koja omogućava komfor, funkcionalnost i sigurnost. Ona uključuje prednje dvofazne vazdušne jastuke, prednje aktivne naslone za glavu, ESP, centralno zaključavanje, bočne i vazdušne jastuke za glavu, elektro/mehanički servo pojačavač volana, prednje elektropodizače prozora i polu-automatski klima uređaj.

Comfortline donosi pokazivače pravaca integrisane u prednje branike, elektropodesivo sedište vozača, automatsko zatamnjivanje retrovizora, zadnje podizače prozora, senzor za kišu.

Sporline donosi bele pokazivače integrisane u branike, sedište suvozača podesivo po visini, kožom presvučeni volan sa tri paoka, kožom opšivena ručica menjača.

Highline donosi hromiranu prednju masku, Alcantara koža na centralnom panelu, detalji na sedištima presvučeni Nappa kožom, dvozonski digitalni klima uređaj.

 

 

Motori / Menjači

• Motori: Sedam novih motora u Pasatima, 102 do 250 KS
• Šestostepeni automatski, DSG za TDI i Tiptronic za FSI

Sedam od osam motora koriste direktno ubirzgavanje i novi su u ponudi. Svi motori zadovoljavaju EU4 norme, postavljeni su napred i poprečno . Snaga se kreće od 102KS pa do 250KS. Tri četvorocilindrična FSI motora sa direktnim ubrizgavanjem isporučuju 115KS, 150KS i 200KS. U četvrtom kvartalu 2005. biće raspoloživ i 3,2l V6 sa 250KS.Svi TDI motori su po prvi put raspoloživi u Pasatima. Isporučuju 105KS, 140KS i 170KS, a moguće je dobiti ih sa DP filterom.

1.6 sa 75kW: Bazni motor sa 75kW / 102KS je veoma ekonomičan motor koji Pasata do 100km/h ubrzava za 12.4s i dovodi do 190km/h maksimalne brzine. Prosečna potrošnja je 7,7 l na 100km.

1.6 FSI sa 85kW: Ovo je najmanji motor koji je raspoloživ sa direktnim ubrizgavanjem i on razvija 85kW / 115KS. Pasat sa ovakvim motorom ima maksimalnu brzinu od 200km/h , a ubrzava do 100 km/h za 11.4s. Prosečna potrošnja je 7,5l na 100 km.

2.0 FSI sa 110kW: Pasat sa ovim motorom ima maksimalnu brzinu od 213km/h i ubrzava do 100 km/h za 9.4s. Potrošnja ovog motora sa 150KS je 8,2l na 100km.

2.0 T-FSI sa 147kW: VW je odabrao turbo 2,0 FSI iz Golf-a GTI da bude najjači četvorocilindrični motor. Pasat sa 200KS ubrzava do 100km/h za 7,7s, a postiže maksimalnu brzinu od 237km/h uz 8,6l prosečne potrošnje na 100 pređenih km.

1.9 TDI sa 77kW: Ekonomični i snažni TDI motorThe economic razvija 105KS i 250Nm što omogućava maksimalnu brzinu od 188kmh, ubrzanje do 100kmh za 12,3s uz potrošnju od 5,6l na 100km.

2.0 TDI sa 103kW: Pasat uz pomoć 140KS postiže maksimalnih 209kmh, a ovaj četvorocilindrični motor razvija 320Nm što Pasata ubrzava do 100km/h za 9,8s uz potrošnju od 5,9l.

2.0 TDI sa 125kW: Drugi motor sa 2.0 TDI koristi novi Piezo sistem direktnog ubrizgavanja i novu balans osovinu što ga umiruje i smanjuje buku. Motor razvija 170KS što ima ta rezultat 223kmh maksimalnnu brzinu i ubrzanje do 100kmh za 8,6s uz potrošnju od 6,1l.

DSG menjač: Oba 2,0l TDI su standardno u paru sa manuelnim šestobrzinskim menjačem, a mogu opciono biti sa DSG automatskim menjačem koji održava nisku potrošnju uz jako brze promene brzina. Ovaj menjač će biti raspoloživ i uz 3,2 V6 benzinski motor.Benzinski motori se opciono mogu koristiti uz Tiptronic automatski menjač sa šest brzina.

 

 

Šasija

• Prednja osovina: Komponente od aluminjuma štede 13kg
• Zadnja osovina: Arhitektura oslanjanja u četiri tačke

Novi Pasat pokazuje kako moderna karoserija koja treba da ima pogon na prednje ili svim točkovima treba da bude što se tiče udobnosti i upravljivosti. Novo ogibljenje na zadnjoj osovini je akustički izolovano, a prednje MekFerson ogibljenje sa aluminijumskim elementima i elektro/mehaničkim servo pojačavačem volana je po prvi put upotrebljeno u ovoj klasi čime su konstruktori pokušali da obezbede maksimalnu upravljivost, komfor i sigurnost.

U Sportline opremi, šasija je spuštena za oko 15mm, a moguće je dodatno zahtevati da se standardna šasija podigne za 20mm ukoliko se planira izlaganju lošim uslovima puta. ESP sistem standardno dolazi na svim modelima, a sva vozila sa kukom imaju poboljšani ESP + sistem za stabilizaciju prikolice čime se umanjuje mogućnost da prikolica dovede do neželjenog ponašanja automobila.

Kočnice od 16 cola su na svim točkovima i pružaju istu zaustavnu silu kako vozačima modela od 75KS kao i onima koji voze model od 200KS. Kočnice su opremljene posebnim čistačem diskova koji sprečavaju da tokom vožnje po kiši voda formira tanak film na diskovima čime se umanjuje početna kočiona sila. Sada putni računar na svakih pet minuta blagim pritiskom na kočnicu suši diskove.

Prednja osovina: Nova prednja osovina se bazira na MakFerson konceptu sa spuštenim viljuškama i oprugama. Osovina je veoma lagana i tako nudi brojne pogodnosti. Lakša osovina je postignuta korišćenjem laganih legura, a ušteda na standardno korišćene metale je oko 4,5 kg. Poprečne veze su napravljene od aluminijuma pa je tu ostvarena ušteda od još 4,2 kg. Ušteda na težini je postignuta na anti rol šipci (balans štangli) pa je ukupno prednje ogibljenje olakšano za 13,3 kg uz povećanu udobnost i bolje ponašanje automobila.

Zadjna osovina: Zadnja osovina je takođe unapređena i ona takođe donosi unapređenje u odnosu na prethodno rešenje. Veza osovine je u četiri tačke i posebnim rasporedom tih tačaka omogućeno je bolje podešavanje kako bočnog tako i uzdužnog ponašanja. Osovinu od šasije odvajaju veliki gumeni lageri koji omogućavaju bolju zvučnu i vibracionu izolaciju.

Volkswagen pokušava da i pored velikog unapređenja na samom automobilu, cenu zadrži na sličnom nivou. Po ulasku u prodaju novi Pasat će u baznoj verziji 1,6FSI sa Trendline opremom koštati kao i prethodni model - 23075€. Model sa 2,0l FSI motorom koštaće 25450 dok će TDI varijante počinjati od 24010 za 1,9l TDI i 25650 za 2,0l TDI.

*Napomena: Cene i spisak opreme su za nemačko tržište.

Auto Godine 2016

Twitter

Facebook

Nacionalna Klasa

Login or Register

LOG IN