Članci

TEST: Toyota Prius


Image

Sedate za volan, pritiskate dugme na kome piše "Start". Veliki displej pozicioniran na centralnoj konzoli prikazuje veliki znak Toyote i to je to! Zloglasna tišina će vas sigurno naterati da reagujete prirodno - nešto nije ispravno? U slučaju Toyote Prius, ta pretpostavka nije tačna.

 

Istorijat


Image


Reč "prius" ima korene u latinskom jeziku i znači "prethodno postojati, biti". U prenesenom značenju Prius automobil predstavlja početak nove generacije automobila, koji će se u budućnosti praviti. Toyota Prius je automobil sa hibridnim pogonom, odnosno kombinacijom benzinskog motora sa unutrašnjim sagorevanjem i elektičnog motora. Aktuelni Prius je druga generacija ovog modela, koji je u prodaju ušao, sada daleke, 1997. godine na japanskom tržištu. Na svetskim tržištima Prius se pojavio 2001. godine, a prodaja je do kraja 2003. godine iznosila skoro 160.000 komada. Prius je dobio veći broj veoma značajnih nagrada kao što su:

1997. i 1998. "Automobil Godine" u Japanu,
2005. "Automobil Godine" u Evropi,
2004. "Automobil Godine" u Severnoj Americi,
2003. Časopis "Scientific American" imenuje Toyota Motor Corporation zbog uspeha u komercijalizaciji hibridnih vozila,
2004. "Automobil Godine" po časopisu Motor Trend,
2004. "Internacionalni Motor godine",
2004. Najbolje projetkovani automobil po časopisu SAE,
2006. Nagrada za najbolji automobil u srednjoj klasi – Intellichoice,
2007. Nagrada za najbolji automobil u srednjoj klasi – Intellichoice.

Nulta generacija - NHW10


Image


Prva generacija Priusa, raspoloživa samo japanskim kupcima je u manjem broju izvožena od strane privatnih preduzimača, pa su se ti modeli sa volanom sa desne strane, vozili u Engleskoj, Austrailji i Novom Zelandu. Ova generacija se može nazvati i "nultom" ako se uzme u obzir činjenica da je Toyota ograničavanjem na isključivo Japansko tržište pokušavala da temeljno testira automobil u normalnoj eksploataciji pre nego je započeto sa isporukom na svim svetskim tržištima.

NHW10 je bio teži od svoji naslednika, imao je manju autonomiju kretanja i, uopšte, bio je velikoserijski test model.

Prva generacija - 2001. do 2003. - Prius NHW11


Image


Zasnovan na japanskom modelu, NHW11 je ponuđen na svim svetskim tržištima. Ova generacija je koristila klasičnu limuzinsku karoseriju. Toyota je posmatrala tržište Severne Amerike kao najperspektivnije svetsko tržište, gde je Prius bio pozicioniran između modela Echo i Corolla. Za američko tržište, Prius je bio sertifikovan kao SULEV vozilo (Super Ultra Low Emission Vehicle - standard o zagađenju, koji izdaje komisija države Kalifornija). Prva generacija se prodavala u relativno malim količinama, međutim sa vremenom, kupci su počeli da Prius prihvataju kao veoma ekološki i sasvim ekonomičan porodični automobil, pa je i prodaja rasla.

Druga generacija – 2004. na dalje – Prius NHW20


Image


Redizajnirani Prius je predstavljen 2004. godine i odlikovao se hečbek karoserijom značajno većih dimenzija. Nova generacija je pozicionirana između Corolla i Camry modela, dakle za čitav jedan "stepenik" više u pogledu dimenzija vozila. Aktuelna generacija je zasnovana na novoj, drugoj, generaciji hibridnog pogona (Hybrid Synergy Drive ili HSD, dok se negde ovaj sistem naziva i THS II), koji je zamenio prvu generaciju, koja je nosila naziv Toyota Hybrid System (ili THS). Novi sistem koristi NiMh (Nikl metal hidrid - isti tip baterija su koristile starije generacije mobilnih telefona, npr.) baterije manjeg kapaciteta i smanjenih dimenzija, koje u kombinaciji sa step-up konverterom, koji je zadužen za povećanje napona, omogućavaju napon od 500V. Novi sistem je omogućio da nova generacija Priusa ubrzava od 0 do 100 kmč za 2 sekunde brže u odnosu na prethodnu uz 15% nižu potrošnju.

Nova generacija hibridnog pogona je na američkom tržištu pored SULEV sertifikata (grubo rečeno, rang EURO 3 štetnih emisija), dobila i specijalan sertifikat pod nazivom AT-PZEV (Advanced Technology Partial Zero Emission Vehicle - vozilo sa naprednom tehnologijom koja omogućava delimično potpuno čiste emisije).

Nova generacija je donela nekoliko značajnih poboljšanja, koja su u mnogome doprinela velikoj popularnosti druge generacije Priusa.

Uveden je električni kompresor vazduha za klima uređaj, što je omogućilo da klima uređaj radi u potpunosti na električnu energiju ne zahtevajući aktiviranje benzinskog motora.

Otpor vazduha nove karoserije je smanjen na samo 0,26 što je drugi najniži koeficijent vazdušnog otpora, koji u ovom trenutku neka velikoserijska karoserija omogućava (najmanji koeficijent ima Honda Insight - koeficijent 0,25).

Regenerativna moć pri kočenju je značajno unapređena, a da se pri tome kočnice veoma malo koriste, pa inženjeri Toyote tvrde da kočione pločice mogu da traju isto koliko i samo vozilo.

Uvedeni su sledeći sistemi:

- Smart Key System, koji omogućava ulazak, vožnju i zaključavanje vozila bez potrebe da držite ključ u ruci.

- Sistem za automatsko paralelno parkiranje u modelima za evropsko i japansko tržište. Čak 80% kupaca u Japanu se odlučilo da naruči ovaj sistem.

- Bluetooth sistem za povezvianje elektronskog sistema automobila sa mobilnim telefonom, kao i opcioni navigacioni sistem.

Unutrašnjost je zanačajno prostranija, pa putnici na zadnjoj klupi imaju daleko više prostora nego što bi se očekivalo od automobila ove klase. Zadnja sedišta se preklapaju u odnosu 60/40, pa je time dodatno povećana praktična upotrebljivost automobila.

Uvod


Image


Predstaviti Prius u pravom svetlu nije nimalo lagan zadatak. Naime, u njemu se nalazi veoma veliki broj vrlo naprednih tehnoloških rešenja, koja prvo moramo predstaviti, pa tek onda pričati o našim utiscima pri prvom susretu sa njima. Ono što je sasvim sigurno, je da kada vozite ovakav automobil, stičete utisak da imate priliku da koristite veoma modernu tehnologiju. Da bi se sve prednosti i mogućnosti ovog vozila u potpunosti iskoristile, potrebno je pročitati podebelo uputstvo za korišćenje, koje je Toyota Srbija prevela na naš jezik. Ukoliko baš niste ljubitelji čitanja korisničkih uputstava, preporučujemo da, ipak, prelistate ona poglavlja, koja objašnjavaju rukovanje sistemima, koji vas ne "slušaju" ili sa kojima imate probleme.


Image Image


Toyota Prius je na test stigla, da kažemo, nenadano. Kad smo vratili Corollu sa testa, ponuđen nam je Prius, što nikako nismo mogli da odbijemo i pored stvarno velikog posla, koji predstavlja testiranje dva automobila iz nedelje u nedelju. U svakom slučaju, srebrni Prius je bio u našim rukama nedelju dana, tokom kojih je stvarno veliki broj radoznalih vozača imao priliku da pogleda i uživo automobil, koji i pored toga što je počeo da se prodaje kada i Golf 4, predstavlja i danas pravo tehnološko čudo. Kad god vozimo neki nov automobil, prilikom fotografisanja ili snimanja, uvek ima znatiželjnih posmatrača, a jedan od njih je, ovog puta, bio i Mlađan Šilobad, bivši košarkaš, a sadašnji finansijski direktor KK "Partizan". Moramo da kažemo da nas je veoma prijatno iznenadio poznavanjem podataka o Priusu i generalno o automobilima pa ga zato i pominjemo.


Image


Auto Godine 2016

Twitter

Facebook

Nacionalna Klasa

Login or Register

LOG IN