Članci

Fiat Punto 1.3 JTD - MultiJet

Ekipa Nacionalne Klase imala je priliku da testira najnoviju generaciju Fiata Punta. Pokušaćemo da vam prenesemo naše utiske o ovom automobilu. Fiat Punto, kao naslednik legendarnog Una počinje da se proizvodi 1993. godine. i odmah postaje jedan od najpopularnijih i najprodavanijih automobila u svojoj klasi. Testirani model ima jedan od najmodernijih dizel motora, a svakako je najmoderniji u klasi malih dizel motora.

 

 

Fiat Punto 1.3 MultiJet

 


Fiat Punto, kao naslednik legendarnog Una počinje da se proizvodi 1993. godine i odmah postaje jedan od najpopularnijih i najprodavanijih automobila u svojoj klasi. Druga generacija stiže 1999.god. i donosi malo radikalniji dizajn karoserije i enterijera, ali i po koju tehničku novotariju.

Ova generacija se pokazala veoma kao vrlo pouzadan i uspeo automobil, zato nije bilo potrebe da radikalno menja. Treća generacija, koja je izašala ove godine, je samo sledeći stepenik u razvoju i poboljšanju već solidnog automobila. Iz tog razloga možda se i ne može nazvati Punto 3, jer jednostavno nije potuno novi automobil.

 


 

 DIMENZIJE I DIZAJN

Punto pripada segmentu B, to jest malim gradskim automobilima. Dužina zavisi da li je model sa troja ili petora vrata. Na našem testu je bio auto sa petora vrata, čija je dužina 3.865 m, širina 1.66m a visina 1.48m. Međuosovinsko rastojanje je 2.46m.

Izgled karoserije odlikuju veliki prozirni farovi i sada karakteristična Fiatova maska. Zadnji deo je, osim u sitnim detaljima, ostao isti kao na predhodnom modelu.

 


 

ENTERIJER 

Unutrašnjost nudi dovoljno prostora na prednjim sedištima, dok se na zadnja mogu smestiti dve odrasle osobe, ali na račun komfora na prednjim sedištima. Enterijer je urađen u dve boje, tamno-svetla kombinacija, koje stvaraju efekat da je prostor veći nego sto ustvari jeste.

Nezgodno je to što je donja polovina (koja dolazi u dodir sa nogama ) svetle bež boje pa je verovatno podložna prljanju. Plastika od koje je izrađena instrument tabla je u donjem delu prilično tvrda i oštro obrađena. Prtljažnik je zapremine 297 lit., što je solidno za ovu klasu vozila.

 


Vozačko mesto je solidno, sve je tamo gde bi trebalo da bude, a komande ne traže naročito navikavanje. Sedišta su odlična, udobna i nude dobre bočne oslonce, ukoliko vozač ima sportskih ambicija. Vozačko sedište podesivo po svim pravcima, i volan podesiv po visini pruža mogućnost prodalaženja idealne pozicije za vožnju.

 

PERFORMANSE 

Testirani automobil je bio opremljen ultra modernim, malim, multijet dizel agregatom, zapremine 1.3 l i snage 70KS. Ovde je primenjen komonrejl sistem direktnog ubrizgavanja goriva u kombinaciji sa turbo punjačem i interkulerom. U glavi motora su dve bregaste koje pokreću 16 ventila. Kao i svaki moderan dizel i ovaj ima prilično veliki obrtni momenat 180Nm pri samo 1750 o/min.

Sve ovo je dovoljno da automobil težak 980kg potera do maksimalne brzine od 164km/h i za ubrzanje od 0- 100 za 13.4 sec (fabrički podaci) i sve to sa prosečnom potrošnjom od 4.5l (fabički podatak). Putni kompjuter u test vozilu je posle par sati nimalo nežne kombinovane vožnje pokazao prosečnu potošnju od 6.1L. Menjač je manuelni, petostepeni sa prilično preciznim hodom ručice čiji je donji deo obložen kožom.

 


Auto sa ovakvim motorom nas je prijatno iznenadio svojim voznim osobinama i agilnošću. Zabavu kvari previše mekano ogibljenje koje iako udobno u normlanoj vožnji, čini da se karoserija neprijatno naginje pri angažovanijim prolascima kroz krivine.

Kočnice hvataju jako i nema problema sa doziranjem ali nas je neprijatno iznenadila činjenica da nema ABS-a (može se dobiti samo uz doplatu od oko 500 EUR)

 

OPREMA I CENA 

Testirani auto je inače bio u prilično bogatom paketu opreme Dynamic, koji podrazumeva manuelni klima uređaj, Dual drive servo volana sa izuzetno prijatnim City modom, centralnom bravom, el. podizačima prednjih stakala, el. podešavanje spoljnih retrovizora sa funkcijom odmrzavanja i vazdušnjim jastucima za vozača i suvozača, podešavanjem volana i vozačkog sedišta po visini, i maglenkama ugrađenim nisko u branik koji je inače u boji karoserije. Pored svega toga, mislimo da je nedopustivo da uz ovakav nivo opreme ne ide i ABS.

Cena ocarinjenog vozila u ovom nivou opreme je 12.490 EUR (sa doplatom za metalik boju 12.640)

I JOŠ MALO O...

Za nepunih 1000 eura više može se dobiti model Punto Sporting iz iste kuće, sa benzinskim motorom od 1.4 L sa 16 ventila, snage 95 KS i naglašenijim sportskim imidžom. Uz njega uz svu do sada navedenu opremu dolaze i ABS sa EDB-om, VDC-kontrola stabilnosti, sportski volan i aluminijumske felne. Ovaj automobil takođe ima i malo tvrđi trim vešanja, šestostepeni menjač, a i motor je sposoban za bolje performanse uz naravno veću potrošnju.

 


Fiat Punto Sporting
 

 

Auto Godine 2016

Twitter

Facebook

Nacionalna Klasa

Login or Register

LOG IN