Članci

Kupovina kacige za motorcikl


Image

Kupili ste motor ili to planirate? Prvo što treba da uradite je da kupite kacigu, i to ne bilo kakvu. Većina vozača kupuje kineske "noše" za 1500 dinara kako bi sebi sa vrata skinuli policiju. Nažalost, sa motorcikla se pada pre ili kasnije. Tom prilikom bolje bi vam bilo da imate što je moguće bolju zaštitu. Odgovor na veliko pitanje, kako izabrati pravu kacigu, se nalazi u nastavku teksta.

Kome je namenjen ovaj tekst? Možemo sa sigurnošću da tvrdimo da tekst nije namenjen za one koji misle da je kaciga štitnik za lakat, onima koji voze motorcikl kao da su u tenku - njima ne može da pomogne ni odelo od titanijuma, onima koji misle da je najbolja zaštita na motorciklu majica na bratele ili tzv. "siledžijka". Dakle, ako "obazrivo" prolazite motorciklom kroz crveno svetlo ili ste u nekoj od gore pomenutih kategorija, nemojte gubiti vreme. Bolje kupite Maxim ili Mens Health - biće vam zanimljivije.


Image


Kako bi smo sprečili nesporazume, odmah da kažemo da u ovom tekstu nećete naći niti jedan konkretan modela kaciga. Cilj ovog teksta je da pokaže koje su razlike između različitih tipova kaciga i kako izabrati onu koja vama najviše odgovara. Ukoliko vam neko kaže da postoji „najbolja kaciga“ i kaže konkretan model, sa velikom dozom sigurnosti možete da zaključite da vašeg sagovornika ubuduće ne treba shvatati ozbiljno.

Ukoliko bi smo trebali da sažmemo kompletan tekst u jednu rečenicu, ona bi glasila ovako: "Pre kupovine, isprobajte što je moguće više modela kaciga, različitih cenovnih razreda i različitih proizvođača."


Image

Kaciga je veoma važan deo zaštitne opreme svakog vozača motora ili skutera. Osnovna namena kacige je da zaštiti glavu vozača prilikom udarca, dok su sekundarne namene sledeće:
  • Sprečava udarce insekata
  • Sprečava insekte da ujedu vozača
  • Omogućava lakšu vožnju po kiši
  • Omogućava lakše održavanje telesne temperature vozača tokom hladnih perioda
  • Sprečava pojavljvanje opekotina prilikom sunčanih i toplih perioda
  • Štiti oči i lice vozača od prašine i jakog vetra prilikom vožnje.

Po stranim časopisima se može, s vremena na vreme, pronaći iscrpan test nekoliko (ili više) kaciga u kojima se testiraju razni parametri i ono što ćete često videti kao zaključak je da konkretan model pruža najveću zaštitu od od udarca (model iz 2005. Schuberth S1 prosečno izdržava sile od 161G!, a kaciga košta 700$ u Americi – ukoliko bi ste je i našli, kod nas bi skoro sigurno koštala preko 1000EUR). Kao što se vidi iz navedenog primera, najsnažnije kacige su obično iz najvišeg cenovnog razreda. Da li je neophodno kupiti baš najskuplju kacigu?

Jeste ukoliko to možete sebi da priuštite. Međutim, poenta je da je moguće imati i pristupačnu kacigu (konkretan model iz istog testa je Z1R ZRP-1 kaciga (84$) je mogla da podnese 90% sile koju podnosi gorepomenuta S1 kaciga sa 10x većom cenom. Na domaćem tržištu (i evropskom) možete pogledati popularne modele: AGV Ti-tech sa cenom od oko 550€, SHOEI XR-1000 (oko 500€) i od jeftinijih HJC FG-14 i KBC VR2, koje ne možete naći na domaćem tržištu, ali su dostupne u Nemačkoj, Italiji, Austriji po ceni oko 250€.


Image


I da podvučemo, NOVA kaciga iz nižeg cenovnog razreda je UVEK bolja od polovne kacige, makar nju nosio Kenny Roberts ili Travis Pastrana.

Zakoni i standardi

Naš zakon o saobraćaju zahteva nošenje kaciga na svim tipovima motorcikala, a isti tretman imaju i vozači u kategoriji ispod 50ccm. Veliki broj zemalja ima posebne standarde koje proizvođači kaciga moraju da zadovolje da bi njihovi proizvodi mogli da se koriste u saobraćaju.

Standardi podrazumevaju udarac kacigom brzinom 4 do 7m/s (15 – 25km/čas) što je naizgled veoma mala otpornost ako se uzme u obzir da prosečan vozač motorcikla ima brzinu kretanja od oko 70 – 100 km/čas. Ono što se ne vidi na prvi pogled, je činjenica da konačna brzina udarca kacige je značajno manja od same brzine kretanja motora. Pored brzine kretanja, drugi veoma važan faktor je tip i izgled prepreke o koju kaciga (a i glava motorcikliste) udara. Ukoliko je prepreka paralelno postavljena u odnosu na kretanje motorcikliste – na primer asfaltni put, samo mali deo sile udara će biti prenet na kacigu. Nasuprot tome, drvo, koje je vertikalno postavljeno u odnosu na putanju motorcikliste će prouzrokovati maksimalno prenošenje zaustavne sile na kacigu. Prilikom udarca u automobil, vrata se mogu ulubiti od 7,5 do 10 cm prilikom udarca kacige u njih što znači da su vrata absorbovala veću količinu sile nego kaciga i telo motorcikliste.


Image


Ove konkretne situacije samo pokazuju da u zavisnosti od tipa udarca, brzina može značajno varirati, a da efekti budu isti. Direktan udarac kacige o čelični nakovanj pri 18km/č je ekvivalentan direktnom udarcu kacige o vrata ili staklo automobila pri 100kmč.

Ne treba zaboraviti da ljudsko telo i pored maksimalne zaštite može izdržati samo određenu količinu zaustavne sile, tako da i pored kaciga kada sednete na motor, setite se da niste napravljeni od metala (iako to tako možda i izgleda). Blaži padovi i udarci su baš ti slučajevi kada zaštitna oprema pokazuje svoj potencijal i kada efekti njenih zaštitnih sposobnosti i to su ujedno i uslovi na koje proizvođači imaju u vidu.

Tipovi kaciga


1. Full face – kaciga u pravom smislu reči, pokriva kompletnu glavu vozača


Image
Full face kaciga


Ovaj tip kaciga pokriva kompletnu glavu vozača. Providni ili zatamnjeni pokretni poklopac pokriva pojas od očiju do ispod nosa vozača. Veći broj ovih kaciga poseduje i ventilacione proreze koji omogućavaju bolji dovod vazduha do disajnih organa. Ono što odlikuje ovaj tip kaciga je visok stepen zaštite kao pozitivna osobina i visoka temperatura, osećaj izolovanosti i prigušenje zvučnih signala kao negativne osobine. Full face kacige namenjene Off-Road vozačima često nemaju stakleni poklopac ili vizir kako bi se omogućilo stavljanje zaštitnih naočara.

Modularne kacige su, praktično, podvarijanta full face kaciga. One poseduju pokretni deo (deo za bradu vozača) kacige koji se može podići poput vizira na klasičnim full face kacigama. Ovakve kacige imaju tu pogodnost da vozač motorcikla može jesti ili piti bez skidanja kacige.


Image
Modularna full face kaciga

2. Otvorene kacige ( ili džetovka”)

Ovaj tip kaciga pokriva zadnji deo glave, ali nema zaštitu brade. Vizir nije pokretan, ali se može skinuti. Proizvođači nude širok spektar različitih vizira koji se po želji mogu lako pričvrstiti na ovaj tip kaciga. Ovaj tip kaciga nudi veoma malo zaštite lica vozača, a vizir omogućava samo malu zaštitu i najčešće se koristi zatamnjeno staklo kako bi se oči zaštitile od svetala drugih vozila ili sunca. Vetar, prašina i insekti će kod ovakvog tipa kaciga predstavljati veliki problem vozačima motorcikala, pa vozači koji koriste ovakve kacige često nose i naočare kao dodatnu zaštitu.


Image

3. Polukaciga (iliti “noša”)

Izgleda isto kao otvorena kaciga sa prednje strane, dok je sa zadnje strane skraćena. Ovakva kaciga pruža minimalnu zaštitu dozvoljenu zakonom i poput otvorene kacige, potrebno je koristiti naočare kako bi se zaštita sa prednje strane dovela do zadovoljavajućeg nivoa. Ovaj tip kaciga je sklon pomeranju i spadanju sa glave prilikom udesa.

Ovakve modele, ukoliko je moguće izbegavati zbog minimalne zaštite koju pružaju (praktično nepostojeća zaštita lica, znači da pogodak malog kamenčića pri brzini od 60-70 kmč u lice, moze da bude veoma bolan, a i voda iz barica kojom vas zaprskaju automobili nije nimalo ukusna).


Image


Ovaj tip kaciga je tehnološki i sigurnosno prevaziđen, ali je i dalje veoma popularan kod harley vozaca, i tipičnih, pravo iz stereotipa, motoraša na tzv. čoper-ima zbog minimalnog remećenja "stila".


Image


Svi ovi tipovi kaciga se pričvršćuju pomoću trake ispod brade kako bi kacige bile efikasne.

4. Off road kacige


Image


Auto Godine 2016

Twitter

Facebook

Nacionalna Klasa

Login or Register

LOG IN