Članci

NAIAS: prezentovana Toyota NS4

12toyota_ns4_0.jpg

Toyota je u Detroitu prezentovala upečatljiv koncept pod nazivom NS4, koji neki opisuju kao sledeću generaciju modela Toyota Prius. Toyota je zvanično negirala da je ovaj automobil naslednik popularnog hibrida, ali su sličnosti između ova dva automobila dosta jasne.

Nakon pogona na vodonikove gorivne ćelije kod FCV-R koncepta, kod ovog koncepta su prezentovani novi dizajnerski pravac i hibridna benzin-električna tehnologija četvrte generacije, što govori da ovaj koncept ide u proizvodnju najkasnije 2015. Elegantan dizajn je oblikovao vozilo da bude što aerodinamičnije moguće. Ne postoje spoljni retrovizori, već samo montirane kamere koje snimaju unazad. Slike visoke rezolucije će se pojaviti na odličnom panoramskom ekranu koji se nalazi na vrhu instrument table.

12toyota_ns4_1.jpg


Nova tehnologija koja je primenjena, omogućava da automobilska stakla nude bolju toplotnu izolaciju i jasniji pogled na put ispred. Šta više, prednji i zadnji vetrobran su pokriveni izolacionim slojem koji ih čini otpornim na kišu i zamagljivanje, a takođe poboljšava kvalitet signala za elektronske uređaje u kabini. Iza nove prednje maske laži napredni plug-in hibridni pogon. Ne postoje zvanični podaci i detalji vezani za ovaj benzin-električni pogon, ali Toyota očekuje neverovatnu potrošnju od 1,5 L/100 km i svega 40g/km emisije izduvnih gasova. Sistem će biti lakši od onog koji se nalazi u sadašnjem modelu Prius Plug-in, ali baterije će imati više energije. To znači da će vozilo imati bolji domet za oko 50 kilometera samo na struju, ali će biti potrebno 90 minuta da se baterije napune.

12toyota_ns4_2.jpg


Još uvek nema potvrde o tome koju vrstu baterija će NS4 koristi, ali one će najverovatnije biti litijum-jonske ili sa najnovijom tzv. zinc-air tehnologijom. U kabini je pristup Internetu omogućen preko iPad sistema i ekrana osetljivog na dodir u centralnoj konzoli. Ovo se sve koristi za kontrolu navigacije, muzike i informacionih sistema vozila.

12toyota_ns4_3.jpg


Pored svih postojećih sigurnosnih sistema, automobil poseduje sistem za upozoravanje na vozačev slepi ugao i sledeću generaciju sistema za izbegavanje sudara uz nova adaptivna LED svetla tako da se vozač ne mora prilagođavati svetlima automobila koji mu se približavaju.


Auto Godine 2016

Twitter

Facebook

Nacionalna Klasa

Login or Register

LOG IN