Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Toyota Auris 1.6 Sol

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Toyota Auris 1.6 Sol

Stigao i novi Auris na test. Marko ga je već vozio na promociji za srpsko tržište, tako da on već ima neka iskustva.

Test mašina košta 18.200E, što je za top benzinsku mašinu u Sol opremi prilično pristupačno, imajući u vidu kakve je šamare Tojota ranije lupala. Takođe, Yaris koji nam je bio na testu je bio oko 16 soma, tako da Auris generalno nije preskup.

Bazni model sa 1,33 motorom je 14.200E, ali će vas u njemu dočekati mnogo jeftiniji enterijer sa nešto slabijim motorom i značajno lošijom opremom. Mada, 5 soma je 5 soma, jelte.

Za razliku od 500L, u Auris moja dečija kolica staju bez mnogo muke. Ne kažem ništa protiv 500L, nego govorim o tome da iako svi pričaju kako u 500L mogu da stanu košarkaši, problem sa sitnom decom i bebama ume da bude gori neko kad je basket ekipa u pitanju.

Pređeno oko 70km, sve po teškoj gužvi - juče u popodnevnom špicu na relaciji NBGD-Centar-Košutnjak, danas u jutarnjem špicu Košutnjak-Centar-Košutnjak-Centar. U ovim uslovima se obično jako lako zaključi kakav je auto. Kad je gužva, stani-kreni, histerija u saobraćaju onda svaka sitnica smeta pa je lakšte videti nedostatke, čak i one male, nego kada izađeš na autoput, zabodeš u šestu i jedini aspekt postane potrošnja.

Kad sam kod potrošnje, prosek po ovakvom saobraćaju je 9. Čini mi se sasvim korektno, imajući u vidu uslove. Kapiram da van špica u gradu to može da se skinde komotno na 7, ali to je samo moja procena. Auto nema start-stop što je jako čudno. Pretpostavljam da Toyota hoće da pojeftini proizvodnju što više može, tako da umereno skupa igračka nije prisutna iako je to Tojota nudila još pre 4 godine, dok ostali mahom nisu o tome ni razmišljali.

Prva generacija je bila u dva navrata, prvo kao dizelka davne 2007. godine, a onda u restilizaciji sa upravo ovim motorom 2010. godine.

Prošli put sam se fiksirao na brojku 132KS i napisao da je bolje kupiti 1,4 dizelku nego ovaj motor, što baš i nije naišlo na odobravanje čitalaca, koji očigledno ne vole, kao i neki naši članovi foruma, da im sa njihov izabrani automobil okarakteriše kao nedovoljan u bilo kom pogledu. Sad mi se čini da je isti motor nešto živahniji, možda zato što sam ga vozio ko sav normalan svet, a ne u pokušaju da iz njega izvučem nešto što bi opravdalo oznaku "Sport" koja je stajala na tom test modelu.

Čini mi se da je 1,6 prilično raspoložen da se vrti, videćemo kako će da prođe merenje. Ide jako lepo i motor je izuzetno elastičan, vuče u četvrtoj sa lakoćom na usponu i pored male brzine. I pored svega, brzine se čine kratke, tako da je i ovo menjač koji će mnogo da se koristi. Kad smo kod menjača, mislim da je pomak napred za tojotu u ovom aspektu, čini se precizniji i brži nego dosadašnji menjači u konfekcijiskim modelima. Kvačilo je mekano, ali nešto kasnije hvata pa u kombinaciji sa motorom koji se rado vrti sam imao neplanirano turiranje na semaforu

Jako udoban automobil i pored niskoprofilnih guma, a sedišta su pravi melem za noge koje su se napatile onomad u domaćem proizvodu.

Ako smem da skočim pred rudu, rekao bih da je novi Auris popriličan skok u napred, tako da ovom automobilu ima jako malo toga da se zameri. Trebalo bi da dobijemo i dizelku na test pa će biti zanimljivo da se uporedi, s obzirom da bi cena trebalo da bude tu negde pošto je na dizelci nešto slabija oprema.

E, da! Totalni hit je BT sistem koji čita poruke! Okej, ne ume na srpskom da pročita, ali čak i kad ih izgovori kao engleski, lako možeš da shvatiš da li je odgovor - okej, gotovo, čekam te i da vois kontrolom kažeš "dial it" da eventualno čuješ šta ti je napisano. Vrlo, vrlo, komforno moram da priznam pošto to do sada nisam imao prilike da probam u praksi.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Da obnovim utiske iz Subotice...tamo sam terao 1.33 tako da mi je ovaj 1.6 dosta interesantniji za voznju. ono sto mi se posebno svidelo je menjac, dosta je precizan i bas upada dobro, jedino mi je rucica nesto duza, pa mi nekako nezgodno za manipulaciju.

preglednost jeste malo problematica, ali je trebalo da bude poboljsana kamerom, ali neeeeeeeeee mrzim novu tehnologiju, zakacih nesto malo na parkingu, bolje bre bez tih "gedzeta"...

Sto se kvacila tice ono jeste mekse i hvata kasnije, pa treba malo da se navikne covek, jer ce u suprotnom prozivati na drag prilikom svakok starta

Nervirala me ta pregrada u gepeku, tj to duplo dno koje ne moze da se spusti pa da bude ravno dole, ili ja nisam provalio mislim, ako se stavi ona guma onda je donji deo previse plitak, a u gornji deo ne moze recimo ono sediste za deci da se smesti...tako da taj gumeni deo treba ostaviti u garazi, ako se planira nesto visi teret u gepeku. Opet, da se ogradim mozda nisam provalio kako se spusta na istu ravan

udobnost je dosta dobra, lezeci, rupe sve ok...

Unutrasnjost je jako kvalitetna, dosta prijatno na dodir, pogotovo kombinacija koza-stof. Sedista imaju odlican ledjni deo, u Aurisu i Djulijeti su mi verovatno najbolji nasloni do sada, a ovo moze da se prenese i na kompletna sedista!

Dizajn je pomak u odnosu na prethodni Auris, generalno nesto agresivniji posto se Tojota trudi da se dopadne i mladjima od 50 godina
    "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
    bruyoni

Comment

Re: NK TEST: Toyota Auris 1.6 Sol

I dalje ne kapiram u čemu je štos sa tim gepecima. U Stila 3V sve staje u gepek od dečjih gedžeta, pa i poveća Chicco kolica (sklopljena naravno). I u tom slučaju ostaje prazan najveći deo gepeka odmah iza zadnjeg sedišta, da može normalan veliki putni kofer da se stavi.

U 500L se zadnja klupa pomera i menja nagib naslona, što je retkost u klasi, tako da bi trebalo da može gepek da se optimizuje u tom slučaju - nisam video svojim očima pa ne znam kako izgleda u praksi. Ne znam kako ne to rešeno kod Aurisa? Meni izgleda vrlo tesno prema ovim slikama?

Tapatalk HD

Comment

Šta je štos? Nema ga. Pokušam da stavim kolica u kola i ona ne mogu da stanu. Podignem policu i na silu ih uguram unutra. Heinz kaže - nezgodna ti kolica. Sad stigo Auris, otvorim gepek i gurnem ta ista nezgodna kolica bez police, sedišta ili bilo čega drugog. To je sve što sam hteo da kažem, bez da je Auris postigao rekord klase u litraži.

Elem, jutros sam malo dao gasa pa sam opet pomislio "evo ga slinavi benzinac". Užasno me nerviraju novi benzinci koji su napravljeni za štednju i onda se voze ko dizeli, a nisu dizeli. Kad ono... međutim, prođoh tunjavi opseg od 4000-5000, pa onda krete opet da vuče. Nije loše uopšte ovako na osećaj, tako da mi se čini da su nešto radili sa motorom iako su brojke iste kao i kod prethodnika. Nisam čitao o novom modelu, tako da moguće da grešim negde... Videćemo šta kažu brojke, ali očekujem bolje nego kod prethodnika.

Potrošnja i dalje nešto ispod 8,8 sa 150km pređenih isključivo u špicevima, koji su uzgred KATASTROFA! Kao da je čorba 100 kinte...

Comment

Kod 500L je bila frka oko sirene gepeka u slucaju kolica, koliko se secam?!

500L je imao odlican sistem zadnjih sedista, kao stari Twingo, a i ovaj novi valjda, ne znam nisam terao...ali to je onaj ist problem kada je gepek krojen za kofere i sl, a ne za vangabaritni transport

I kod 500L i kod Aurisa me malo nervirala to duplo dno, tako da bih ja to odmah po kupovini izbacio napolje.

Radjeno je na tom motoru, nije isti kao prethodnik. Bilo je reci o tome na prezentaciji, a ja sam spomenuo to nesto malo u blogu.

Meni je auto skroz korektan, ali mi vizuelno, nit smrdi nit mirise. Vise je sportski od prethodnika, koji je bio malo bucko! Enterijer mi je recimo dosta zapao za oko, ruku

Iako mi je Djulijeta npr. kvalitetna unutra i sve je prijatno na dodir, kod Aurisa je to mnogo izrazenije, dosta kvalitetnije izgleda!
          bruyoni

Comment

eh da...sada mi tek pade na pamet...jesi li primetio da su farovi strasno slabi?!

U krivinama se nista ne vidi, prilicno je uzan snop koji bacaju, pa se uz Kosutnjak NISTA nije videlo!
            bruyoni

Comment

Farovi nisu slabi, ali je snop malko nizak čak i na nultom podeku podešavanja. U svakom slučaju, na neosvetljenim putevima će biti potrebna pomoć dugih svetala. Ne bih rekao da su loša, ali ih sigurno ne bih ocenio ni kao odlična.

Izmeren je automobil. Subjektivni osećaj je baš nezgodan, pošto su brojke pokazale da je auto skoro identičan prethodniku. Do 100 za 10,8, a kočenje 40,5m.

Potrošnja posle 300 pređenih kilometara od čega je 90% u gradu je 8,7l što je vrlo brlizu deklarisanih 8l za gradsku vožnju. Uzimajući u obzir da su protekle nedelje u gradu bile baš solidne gužve, rekao bih da je ta brojka okej.

Na auto putu u šestoj pri 3000 obrtaja ima 125kmč i troši oko 7-8. Toyota ima grafički prikaz trenutne potrošnje tako da pojma nemam koliko je trenutno, već onako od oka procenjujem. U principu potrošnja je vrlo slična i na 130, tako da je na autoputu sasvim korektan, a možda čak i ekonomičniji nego poneki benzinci iz C klase (Kruz, recimo).

Comment

Danas sam malo izašao iz grada, na 70 u šestoj pokazuje 5l i što je značajno, lepo vuče u šestoj (u onoj meri u kojoj je potrebno za magistralu, a da nije u pitanju preticanje).

Sve u svemu, iako zapravo nije ništa posebno žustriji od prethodnika, Auris nekako se čini kao solidniji auto nego kada sam pokušavao da iz njega iscedim "sport". I dalje stoji zaključak iz prethodnog teksta - 1,4D je sigurno bolja opcija nego 1,6 benzin.

Još jedno zapažanje - auto je užasno tih! Već nekoliko puta mi se dešava da priđem pešacima i da me uopšte ne konstatuju sve dok ih bukvalno ne podsetim da su na sred parkinga. Klinci danas na Košutnjaku se voze bajseve nasred uspona ka česmi i ja polako za njima. Dok nisam svirnuo, nisu uopšte konstatovali da sam iza njih. Dakle, Tojota ume da napravi bešumni auto i koji nije hibrid

Vešanje ne voli poprečne prepreke, pa malo poskoči na ležećima, ali sve u svemu prilično dobro upija klasične neravnine (ne i udarne rupe).

Da treba da preporučim, rekao bih da treba gledati jeftinije opremljene modele, prihvatiti nešto plastičniji enterijer, ali dobiti stvarno dobar odnos dobijeno/uloženo. I dalje mi nije jasno što ne stavljaju start-stop na 1,6 benzinca, a na sve ostale motore ga stavljaju...
                Last edited by zmaj; 21 May 2013, 15:20.

Comment

Pričam sa PR tojote i kaže mi da oni ne poručuju modele sa Start/Stop, tako da u cenovnicima nema pomena o tom sistemu. Kaže da primetno poskupljuje automobil, a da je smanjenje potrošnje malo kao i da kod nas nije bitno koliko CO2 emituješ tako da nemaju nikakav podstrek da poručuju S&S.

Takođe, zanimljivo je da modeli sa jačim motorima (1,6 benzin i 2,0 dizel) pozadi imaju duple viljuške dok jeftiniji motori pozadi imaju klasičnu torziju. Trebalo bi na test da stigne i 1,4 dizelka pa ću baš da vidim koja i kakva je razlika. Ovako, na neviđeno, mislim da tu razliku retko ko može da primeti, a da mu unapred nije rečeno. Proveriću baš.

Dizeli su baš skupa rabota, 1,4 dizel je 3200E skuplji od 1,33 benzinca (za istu opremu), tako da za tu razliku u lovi ima solidno da se navozaš (praktično imaš 25-30000km gratis vožnje). Jači dizel traži još 1500E doplate, tako da je to baš sport za ljubitelje nafte.

Sve u svemu, Auris se čini kao baš solidan izbor, ako vam je stalo da vozite kola sa jakom markom. Jedini konkurent, uzimajući u obzir i marku, je Golf koji sa 1.2 TSI 85 košta popularnih 17 soma, tako da je jasno da Tojota na našem tržištu definitivno spušta loptu sa klepanjem po ušima, kao što je to ranije bio slučaj.

Dobar reper je da sada Mazda3 napunjena opremom košta skoro 18 soma, dok je ovaj Auris tek nešto preko toga. Pre par godina razlika je bila oko 5 soma za isti motor/opremu.

Comment

A što misliš da Civic nije konkurent?
                    Sa Sport opremom, 18k - šta mu nedostaje ovoj sa Toyoti sa Sol sem grejača sedišta? i tog blutut robota

Comment

Reko covek jaka marka sala naravno, nemo odma da se ljutis u najavi

koliko god mi ovaj novi Sivik manje interesantan od prethodnogg, meni je lepsi od Aurisa, koji mi kao sto sam napisao nit` smrdi nit` mirise. Doduse mislim da ga Auris sije u kvalitetu enterijera, ali nadam se da ce me hb Sivik demantovati...

a sta samo 2.0 dizel ima viljuske? cudo ne stavljaju i u 1.4 kada je vec toliko skuplji?! Bas me zanima da li ces videti razliku. Obicno, ja barem, nisam nesto cuo da isti modeli imaju razlicito zadnje vesanje
                      bruyoni

Comment

Originally posted by Ji 4Tze View Post
                        A što misliš da Civic nije konkurent?
                        Sa Sport opremom, 18k - šta mu nedostaje ovoj sa Toyoti sa Sol sem grejača sedišta? i tog blutut robota
                        Jeste, konkurent je. U principu konkurenti su svi iz C segmeta.

Golfa izdvajam zato što su Tojota i VW u kategoriji za sebe, po pitanju prestiža marki. To možda neko neće da prizna, ali stvari tako stoje.

Originally posted by ToD View Post
                        koliko god mi ovaj novi Sivik manje interesantan od prethodnogg, meni je lepsi od Aurisa, koji mi kao sto sam napisao nit` smrdi nit` mirise.
                        Auris nit smrdi nit miriše? Pa sve su Tojote takve. Nema tu ništa novo. Ko planira da kupi Tojotu kako bi sebi učinio putovanje od A do B zanimljivim i uživao u vožnji - taj je totalno neobavešten, jerbo Tojota postala broj 1 na svetu praveći pouzdane automobile, koji odlično rade baš to - transport.

Comment

Uskoro (za 5-6 godina) će VW biti #1, ali o tom potom
                          Ovo sa različitim oslanjanjima je i kod VW slučaj, Octavia 100% (moguće i Golf).
                          Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Re: NK TEST: Toyota Auris 1.6 Sol

Aha, ali mislim da Octaviu hvata tek od ove generacije. Inače, ova naša ima normalne opruge, nije torzija. Baš sam zagledao šta bi dobili torzijom - apsolutno ništa, sem ako im je jeftinije za proizvodnju.

Tapatalk HD

Comment

Evo jos par dodatnih fotografijica

Comment

Working...
                              X