Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Renault Scenic 1.6 dCi BOSE

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Renault Scenic 1.6 dCi BOSE

Top opremljeni Scenic iz ponude za domaće tržište - 1.6 dCi Energy mašina sa 130 dizelaških konja upakovana sa Bose paketom opreme. U parama to je 23 soma, ako vas baš zanima

Današnja samo kratka tura nije donela posebno zanimljive utiske u odnosu na ono što sam video prošle godine na promociji Megan/Scenic modela za 2012, kad sam vozio Grand Scenic sa istim motorom.

Od opreme nema šta nema, ali to i dalje ne znači da kad uđete u auto izgleda ko svemirski brod, pošto je to ipak Megan enterijer iz 2009. Cajgeri su potpuno digitalni, što će možda nekome da predstavlja problem, ali meni nije to posebno bitno. Pokazuje šta treba da pokaže, tako da stvarno nema iznenađenja.

Mesta ima baš dosta, zadnja klupa glat može da primi troje s time da srednje sedalo realno bolje da zauzima neko dečije sedište, pošto je tvrđe od onih koja su bliže vratima. Gepek, u odnosu na ono što su navikli vozači B klase je ogroman. U Grandu je to još izraženije, naravno.

Vešanje je mekše od svih Megana koji su mi prošli kroz ruke, ali bih voleo da je još mekše - posebno pozadi, pošto auto ume da poskoči kad se pređu ležeći, tako da putnicima pozadi verovatno udobnost baš nije za pohvalu.

Sve ostalo je mekano i lako za korišćenje, preglednost je solidna, a senzori napred i pozadi u potpunosti uklanjaju svaku mogućnost da pogodite neku prepreku u blizini automobila koju ne vidite.

Motor lepo vuče, to je već poznato. Grand je na 160 pokazivao nešto oko 7l, što je stvarno podesna vrednost za duge pruge.

Last edited by zmaj; 22 March 2013, 19:22.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Juče sam pokušao da odem do Mađarske, neuspešno. O tome, drugom prilikom.

ELem, na autoputu na 140 tempomatom, troši oko 6,7 +/-0,1l što je stvarno jako lepo za cigletinu kakva je Senik. Motor je prava mera - jeftin je za registraciju, primetno manje troši od 2.0 dCi u redovnim uslovima vožnje (na 180+ 2.0 dCi je verovatno ekonomičniji, da se razumemo), a opet ima dovoljno snage za skoro sve vrste preticanja i drugih manevara.

Što se prostora tiče, njega ima zaista na pretek. Mislim da ovu vrstu automobila zaista mogu da cene samo ljudi sa decom ili velikom porodicom. Pre par godina verovatno ne bih ni blizu razumeo namenu ovakvog automobila i verovatno bi u tekstu poturao ideju da je ovakav tip automobila besmislen i da je rezultat činjenice da ljudi vole da imaju više mesta nego što im je zaista potrebno.

U praksi na zadnju klupu senika bez problema mogu da stanu 3 moderne (masivne) dečije stolice ili možete da imate dva klinca i da žena može da sedi pored bebca, recimo. Ovo uopšte nije loša stvar, čak naprotiv - odlična je, jerbo derindžanje u kolima gde na zadnjoj klupi sede dva mala deteta ili rezultuje stajanjem da se neko od njih servisira ili nerviranjem zbog dreke u narednom periodu.

U gepeku ima mesta za solidnu količinu prtljaga, a mogu da se stave i gabaritnije dečije aksesorije: kolica, bicik/tricikl i još što-šta. Rezervni točak je pune dimenzije, 16", tako da oni koji stave kit za reparaciju mogu da dobiju baš dosta mesta za eventualnu plinsku instalaciju (ko kupi benzinca, naravno).

Pri 130-140 buka je vrlo mala, a auto solidno pegla naš nesrećni auto put, tako da je vešanje solidno u našim uslovima.

Lični aspekt: Sve u svemu, i žena i ja smo tokom puta veoma ozbiljno diskutovali da li je Megan GT izbor za nas ili bi ipak trebali da se prešaltujemo na daleko praktičniji i ekonomičniji Senik. Razlika u ceni od oko 2000E u nabavci nije nešto što je presudno, već je samo pitanje da li koristiti karavan karoseriju koja nudi isto tako solidan prostor, ali daleko skučeniji putnički prostor nego Senik. Da Senik ima šiber, ja sam siguran da bih zaboravio sportsko vešanje Megana GT, ako sam već spreman da pretrpim veće troškove održavanja (posebne kočnice, amortizeri, ogromni točkovi, skuplja registracija) zarad mogućnosti da kad mi dođe žuta minuta, odem na Debelo Brdo i istutnjim se.

Comment

Takvu vrstu automobila jedino i moze da shvati onaj kome bas treba!

Potrosnja i sam osecaj pri tim brzinama su super ako je tako kao sto si napisao, obzirom da je "kombi" u pitanju!

pitanje karavan/van je cesto kada se postavi sta je prioritetnije, gepek ili prostor...kolika je zapremina kod Scenika u odnosu na GT?! i gabariti??!!

Fora je samo sto eventualnom kupovinom GT-a eliminises potrebu za nekim drugim autom zarad te "zute minute"
      "...da nema Forda Opel bi bio najgori auto.."
      bruyoni

Comment

Originally posted by ToD View Post
        pitanje karavan/van je cesto kada se postavi sta je prioritetnije, gepek ili prostor...kolika je zapremina kod Scenika u odnosu na GT?! i gabariti??!!

Fora je samo sto eventualnom kupovinom GT-a eliminises potrebu za nekim drugim autom zarad te "zute minute"
        Karavan je okej po pitanju gepeka, medjutim prostranost putnicke kabine je potpuno na strani Senika. Razlika je zaista dramatična, prosto je neverovatno koliko je više mesta u "kombetu".

Elem, evo zašto nismo stigli do Segedina juče.

Kucov na sred puta 0, Senik 1...

Comment

Ja bi pre rekao 1:1, ni jedan ni drugi niste stigli tamo gde ste krenuli
          Vidim curenje oba hladnjaka znači da nisi mogao ni gore ni dole, dobro pa niej bio neki veći inače ode hauba. Nadam se da te nije zadesilo negde daleko od kuće.
          Kako kapiram Megan i Scenik dele istu platformu ali mi nelogično da je kod scenik-a međuosovinsko kraće?!

He who loses control, loses.

Comment

uf, uf,uf...smor. Kod tih situacija covek ne zna sta je gore, da li da ga udaris ili da pokusas da izbegnes, sto moze da razultuje jos gorim udarcem u nesto/nekoga...
            bruyoni

Comment

Moto je da se kučići i sve umereno veliko - ne izbegava. Šanse da pri izbegavanju završiš preturen, u drvoredu, u banderi ili sve navedeno odjednom su poprilične.

Elem, pogodio sam ga pri 120-130 u srednjoj traci. Video sam ga kad se provuko ispod bankine bežeći od saobraćaja iz suporotnog smera. Zakočio sam malo, pošto je iskočio bukvalno ispred mene pogodio sam ga baš sredinom automobila.

Pogodak je bio na 2km od Horgoša, 500m pre poslednje Mol pumpe... Reno Asistens je uradio svoj deo posla prilično korektno, a imao sam sreće i sa murijom, koja je bukvalno bila na suprotnoj strani autoputa, tako da su odmah uradili uviđaj.

Ovakva situacija je na površinu izbacila sve loše strane modernih tehnologija.

keyless - pošto mi je kvačilo ostalo pritisnuto nakon udesa, nisam mogao nikako da auto stavim "na kontakt", već je automobil na pritisak start/stop dugmeta odmah startovao motor. nije baš prijatno, kad je puko hladnjak iscurela tečnost... A moram da ga stavim na kontakt da otključam volan.

obično traži da se pritisne kočnica i kvačilo, al se valjda sludeo?

pošto servisu u subotici nije radio, morao sam da ostavim kola ispred servisa, a da karticu ubacim u sanduče. nije mi bilo sve jedno kad sam ubacio karticu i prišao kolima da proverim da li će da se otključaju, pošto je sanduče blizu automobila. da su se otključala samo bi morao da slegnem ramenima.

električna parkirna kočnica - treba da se pogura automobil, a neće uvek da se deaktivira dok je auto ugašen. nekoliko puta sam uspeo da je isključim, ali sam par puta morao da dam kontakt, tj. da upalim kola zbog gore navedene muke. verovatno se kompjuter sludeo zbog udesa...

sve u svemu moglo je gore, ali je moglo i da prođe glatko. maler, pošto je autoput od NS do Horgoša bio praktično pust i baš meni podleti pod kola.

Doduše, sad možda mogu da otkupim Senika jeftinije, s obzirom da im je auto oštećen

Comment

Moto je da se kučići i sve umereno veliko - ne izbegava. Šanse da pri izbegavanju završiš preturen, u drvoredu, u banderi ili sve navedeno odjednom su poprilične.
                to, to...to sam i hteo da mi neko pomogne da zakljucim ja sam jednom trgo volan da izbegnem jbn kesu jer sam mislio da je nesto vece i umalo da udarim o ivicnjak koji je visok kao da tenk sprecavaju da se popne.

vidis, nikada nisam razmisljao kako se sve te novotarije ponasaju u tim situacijama krajnje je smesno kada nesto platis prilicno skupo i onda te pokopa u nekoj takvoj situaciji i jedes se iznutra sto si uopste kupovao tako nesto.
                bruyoni

Comment

Au malera! Jesu ti dali neko vozilo da dođeš do kuće ili si se sam snalazio?
                  Ja živuljkama trubim dok su još sa strane, obično se ukopaju da vide šta je to pa ne izađu na put.
                  U ovakvim situacijama i ovakvom vremenu ostane dosta tečnosti u bloku pa nije strašno upaliti motor i doći do kuće ako je 5-10 km udaljenja.
                  Ja sam krajem januara pokupio, prilikom preticanja tako da nije bilo šanse za izbegavanje, nekog tetreba prepelicu šta je već i isto ode hladnjak i samo hladnjak jer sam je izgled dočekao u odrazu pa se bukvalno provukla kroz donji otvor i zabila u hladnjak. Isto je bilo ovako hladno, možda i jače, pa je termostat bio zatvoren i uspeo sam se od Futoga dovući do kuće uz potrošen balon vode

Comment

da...kako ste dosli do BG-a?
                    a Brujo ti mi bas na sajmu isprica tu nezgodu sa hladnjakom jel tako bese??!!
                    bruyoni

Comment

Da da, to je ta dogodovština.

Comment

U principu Reno Asistens bi trebalo da odradi transport, ali je to bila subota popodne i čovek mi kaže da će biti jako teško da nađu neki minibus ili da organizuju nešto, tako da je bila varijanta sedite na autobus, asistens će da refundira.

Okrenuh Mishu koji je bio slobodan, pa je on došao po nas. Sve u svemu, cela priča sa tim asistensom je vrlo korektna imajući u vidu kakav maler može da se desi. Oni pokrivaju čak i avio transport i neke ludačke akcije, a izgleda kao i da to zaista i ispoštuju.

Dasa iz AMS, koji je došao da odšlepa automobil se nešto domunđavao sa saobraćajcima, pa se ispostavilo da jedan od žandara zna vlasnika Reno servisa, pa ga je okrenuo i ovaj je poslao nekog rođaka da otvori garažu da ne ostavljam kola ispred servisa. Čovek se nije pojavio kad smo se dogovorili + 15min pa sam ja pretpostavio da neće ni da dođe te ostavismo Senika ispred servisa.

Posle pola sata me zove čovek da mi kaže da su ubacili kola u garažu i da se će u ponedeljak da vide šta je sve geknulo. Cenim da popravka mora da košta minimum 1000E.

Comment

Obicno se ljudi u ovim slucajevim pitaju, kako bas meni ovo da se desi, samo da sam naisao par sekundi kasnije, a ja pitam, zamisli koliko puta je nesto moglo da se desilo, a nije Bitno je da ste svi zivi i zdravi.

Podsecam samo koliko ovakve situacije mogu da budu opasne, cak i kada ste u tenku od auta.

Dobar ti je bio opis od malopre, "nesrecni auto put". Ja ne znam da li imamo i neku polusuplju zicu kao obezbedjenje od ulaska zivotinja na auto put? Bilo bi dobro, jer bi bila smanjena verovatnoca za nesto ovako.
                          sigpic

Comment

Sad možeš da tužiš JP "Putevi Srbije". Ili će to da odradi osiguranje.
                            Honda Jazz 1.4 i-VTEC ESH

Comment

Skoro sam prošao istu deonicu, posle mesta udarca u džukca ima tačno 1500m do graničnog prelaza. Verovatno je džukac bio iz tog sektora, pa se provukao na put tamo gde nema ograde (blizu granice).

Čekam da poprave auto, pa da ponovo pokušam test
                              Last edited by zmaj; 30 November 2014, 16:09.

Comment

Working...
                              X