Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Peugeot 308 1.6 HDi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Peugeot 308 1.6 HDi

Novi automobil na testu - Peugeot 308. U stvari, sam automobil nije nov jer se 308ica pojavila jos 2007. godine, već je u pitanju "restyling" model koji je predstavljen početkom ove godine. Na žalost, nisam skoro imao priliku da sednem u staru 308 varijantu, pa će ovo poređenje biti malo teže, ali će bar biti dobro poređenje u odnosu na ostale modele iz klase koje smo imali prilike u skorije vreme da testiramo. Upravo u poređenju sa tim automobilima, Peugeot 308 deluje dosta "tvrđe" od onoga što bi se moglo očekivati od franciskih automobila. Tako vožnja nije baš mnogo "comfy" i mnogo je bliža onome što nude nemački automobili. Naravno, ovo se odmah ogleda na drugoj strani medalje, odnosno na stabilnost i ponašanje u vožnji. Auto stvarno odlično "leži", dobro drži pravac, a volan i servo su dosta osetljivi i precizni. Definitivno se dobija dosta dobar "feedback" dešavanja na putu. Motor je standardno 1.6 HDi sa 112ks, koji zahvaljujući odrtnom momentu i 6-stepenim manuelnim menjacem, može sasvim solidno da nosi Peugeot 308. Performanse su korektne za ovu specifikaciju (oko 12sec do 100 km/h), ali se opet na te performanse malo drugacije sa obzirom na potrošnju goriva koja je dosta niska. Tako dotični motor u gradu troši 6l, što je nešto više od deklarisanog, mada treba imati u vidu i stanje saobraćaju u Beogradu koje je aktuelno ovih dana. Što se opreme tiče, Peugeot 308 Active je varijanta koja je na testu, a to podrazumeva dosta dobar paket opreme, zajedno sa "ECO Stop&Start" sistemom. Shodno tome, i cena je dosta "dobra", 19460 evra (sa carinom i PDV-om), ali je to ipak konkurenta cifra u poređenju sa ostalim modelima iz klase.
    Auto je prešao 5000km u momentu preuzimanja, a do sada je na NK Testu pređeno oko nešto manje od 300km. Sledi vožnja van grada i autoput, pa o tome raport večeras
    Last edited by LordRaceR; 3 November 2011, 11:21.
    For me is first place or nothing. Ayrton Senna forever!

Ček bre, ti meni reče da auto košta 14 soma?
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

greška izgleda da nisam dobro video u cenovniku, malo pre proverio, pise 19490.

Dobrodošli na stranicu Peugeot Srbija. Otkrijte putnička i komercijalna vozila, našu dilersku mrežu, preuzmite kataloge i cenovnike...

Comment

Juce prodje pored mene, kod Eko pumpe na Vidikovcu, bas ovaj isarani primerak.
        Sta znam, koliko sam uspeo da vidim spolja lepsi mi je stari.
        Ovom su natakli DS3lika dnevna svetla i hrom bez ikakvog smisla i reda. Spolja deluje kao da je prosao Marinkovabara tuning.
        Utiske u voznji i perfomanse cemo cuti od Racera ali ne bih zastao pored njega u salonu.
        Krivi smo mi koji smo ćutali....

Comment

Okej, ta dnevna svetla izlgledaj nakaradno. Međutim, ja sam veoma zadovoljan enterijerom. Nema nikakvih egzibicija, ali je sve korektno. Rejser je kukao na one kružne prekidače za klimu, koji su gumirani nekom rebrastom gumom. Meni su sasvim okej, ali mislim da je to nešto što će brzo da propadne. Zapravo ništa gumeno na enterijeru vozila (osim kedera) ne traje dugo. U to sam se uverio gomilu puta.

Tekstil je vrlo fini, plastika po konzoli i vratima je neka šrafirana, takođe fino. Zapravo sve pod rukom daje daleko bolji utisak nego, na primer, bilo šta iz Kia programa. Nova generacija Kia modela je smanjila tu razliku, ali i dalje sam ubeđen da je Pežo ipak lepši za boraviti.

Ja sam bio oduševljen što je dizelka sa lepom opremom samo 14-15 soma. Bezmalo 20 soma ga stavlja rame uz rame sa daleko nezgodnijom konkurencijom (daleko radije bih izabrao novu Astru u Cosmo opremi kao što je bila kod nas na testu u tom rangu love).

Ja sam ga vozio 10-tak km i...auto ko auto. Ide. Dizel nije loš, rekao bih da je prilično tih. Menjač je rekao bih jako lagan i precizan kad se vozi relaksirano. Ne znam kakav je kad se forsira, al verujem da to ljude verovatno i ne zanima.

Iz dosadašnjeg iskustva, 1,6 litarski HDi je ultra ekonomičan, pa ne sumnjam da u kombinaciji sa start-stop sistemom troši jako malo.
          - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
          - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Comment

ja sam pre tri godine isao sa 308 1.6hdi na more, i prilicno sam siguran da nema nekih vidljivih razlika u enterijetu vozila. Ono sto je mene fasciniralo je bila potrosnja, konfor i prostranost vozila, pre svega u odnosu na 307 2.0hdi.

Ta 308-ca je bila u premium opremi i spolja je izgledala po meni lepse od ove na slikama jer nije imala tu gomilu hromiranih lasni koje izgledaju kao visak.
            “When I live, I am born. When I am born, I see. When I see, I discover. When I discover, I travel. When I travel, I drive. When I drive, I am.”

Comment

Meni se ovaj auto generalno dopada, ali nemam m**a da kupim Pezo, pogotovo po ovakvoj ceni. Nisam siguran, ali mislim da je veoma blizu Golfu TDI.

@Rejser, jel si se ti to ponovio sa foto tehnikom?
              "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

A mazda 3, ja bi rađe nju. 1.6 sa 116 ks u tx opremi (mislim da je bogatija nego ova kod 308) je 18.780.
                "Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that." Shankly

Comment

auto vracen sa nesto malo ispod 600 predjenih kilometara. bez obzira na cinjenicu da je peugeto 308 bio na testu samo 2.5 dana (i ranije je bilo kratkih testova), nikada ranije nisam vratio automobil sa malo preko pola rezervoara goriva. doticni 1.6 HDi stvarno extra malo trosi, jel je prosek na celih 600 km bi ispod 5l, jer je ostalo malo preko pola, a rezervoar je 60l. ova potrosnja i dobar "handling" je najjaci utisak koji peugeot 308 ostavlja, sve ostalo je, po meni, malo slabije od onoga sto nudi ostra konkurencija. auto lepo izgleda, ali se slazem da je hrom delova previse, i meni to malo smeta, izgleda previse "bling"

@Misha
                  naravno da nisam, ne znam ja sta je to, iscimao drugara da malo slika

Comment

Working...
                  X