Announcement

Collapse
No announcement yet.

NK TEST: Toyota Auris 1.6 Sport

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• NK TEST: Toyota Auris 1.6 Sport

Stigla nova mašina na test. 1,6 Valvematic sa 132KS! Nesrećnici iz Suzukija prodaju 125KS iz 1,6 kao hardkor varijantu

Uglavnom, auto je solidno napucan. Tamno ljubičasta metalik, 17" 225/45, zatamnjena zadnja stakla, dvozonska klima i sve ostalo što ide, jelte. Cena sitnica. 19200 + 500 za boju.

Prevezo sam ga cirka 5km, tako da više o automobilu ne mogu da vam kažem osim da je Auris ko Auris Biće utisaka više tokom narednih dana.
    - Šta je bilo? Jel ste mu zapisali broj?
    - Ma kakav broj, kad sam izvuko živu glavu!

Pa vise je hard kor tih 125 ks u karoseriji Svifta, nego tih +7 u aurisu. Po opisu i dimenziji valjaka taj auto je bas pozerski. Javi kako amortizuje spojnice na pancevackom i rupe
    sigpic

Comment

Juče auto uopšte nisam vozio, tako da je danas bio prvi radni dan. 130KS nije baš opipljivo. Konačno nisu bili ni 128 u Koroli ni 100 u Jarisu. Nisam siguran da je do motora već do menjačkog odnosa. Svi ovi motori, uključujući i ovaj jako lepo vuku u srednjim i niskim obrtajima, ali ovaj mi se čini jako raspoloženim da vuče i visoko. Sve do crvenog lepo i linearno dodaj.

Auto izgleda jako lepo (dodaću slike kasnije večeras), vrlo je udoban iako su gume prilično niskog profila. Enterijer je lep, moderan i nepormenjen u odnosu na prethodnika. Kome se dopada taj fazon - super je. Cena mora da se plati za Tojotu koja ima vrlo jaku opremu tako da tu nema mesta nekom femkanju. Ko nema pare, ima da kupi Kiu, Hjundai ili bazni Auris.

U principu Tojota ko Tojota. Ništa ne iskače iz dosadašnjeg šablona. Sve je tu, sve radi i to je to.

Fabričke performane kažu do 100 za ravno 10 sekundi, ja večeras uspeo 11,2. Rekao bih da su performanse tu negde. Možda ga oteram na valjke da zadovoljim znatiželju oko realne konjaže...

17" felne i tamno ljubičasta metalik boja (ovu boju su ranije trošili samo Golf 3 VR6, ako se neko seća) su dobitna kombinacija za privlačenje pažnje.

Žena mi jutros reče - pa ovde ima isto mesta ko u Sviftu. I stvarno, putnički prostor je identično prostran. Razlika je samo u daleko većem prtljažniku u koji sam uspeo da smestim cela kolica. Najs.

U principu auto namenjen mlađoj i veoma imučnoj populaciji, kao i srednjoj generaciji koja je rešena da vozi "sportski" auto. Cena je solidna, ali ono što je zanimljivo je da je doplata od 1,33 do 1,6 samo 800E. Dakle može da se kupi Auris sa ovim motorom i nešto slabijom Luna opremom (5V) za 17800, dok je bazni 1,33 Terra 5V 15500€. Tojota košta pa košta. Tu nema debate.

Da li kupiti tri Stila ili jedan Auris? Večita dilema

Comment

Evo i fotki.
        5:53.365

Comment

UFFFFF

Comment

Zanimljiva kontra mišljenja. 100janović je član na forumu (okačio je svoj test C3) i baš kao i ovaj drugi vrlo je zadovoljan performansama Valvematica.

Ovaj prvi na spisku citiranih je, po svoj prilici, žestoko subjektivan. Čovek bi pomislio da je pod haubom imao 2,6 biturbo a ne 1,6 atmosferu. 6 brzinom uz bubanj britko ubrzava? Mogu da prihvatim da čovek meri bolje ubrzanje do 100, ali međuubrzanja su mu bolja? Kako to uspeva?

I tako, izgleda da sam preoštar tako da mi je sad još više žao što ga nisam oterao na valjke da vidimo koliko stvarno izbacuje motor i da vidimo krivu.

Na zalost test nije objektivan uopste. 1.6 valvematic briljira u Aurisu. Izuzetno je elastican i poigrava se sa toliko teskim automobilom i vuce u svim brzinama (mozda vas zavarava to sto nema osecaja lepljenja za sediste, ali to nije poenta), u svim rezimima voznje. Potrosnja moze biti i 4,1 litar na magistrali u VI stepenu pri 60kmh, sto su i neki drugi, REALNI, testovi pokazali.

Motor uopste nije slab, naprotiv - perfektan je, odlicno vuce, a Auris proizvodi samo 69 db buke na 130kmh sto je 3db (skoro 50%!) tise od Golfa 6! Takodje, recimo, Opelov 1.6 Ecotec atmosferac u odnosu na ovaj motor izgleda kao deda od 100 godina koji ne moze da pokrene noge. Skoro sam vozio Cruze 1.6, pa ono jedva ide... Auris prosto katapultira u odnosu na njega. Takodje vozio sam novu Merivu sa 1.4 turbo ecotecc motorom od 120KS i 175Nm i dosta, dosta slabije ide od Aurisa. Mislim da niste ukapirali kako se vozi i kakva mu je kriva obrtnog momenta (skoro pa ravna) i niste znali da to iskoristite...

Pri tom Auris je IZUZETAN na losem putu. Ne cuju se rupe, mekan, odlicno ih upija. Dobro, imali ste drugi profil guma, mozda to ima uticaj.

Ja dobijam uvek oko 10.4s do stotke i drasticno bolja medjuubrzanja, a potrosnja ide, kao sto rekoh, i do 4.1 litre na magistralnim putevima. Uz Bubanj Potok vuce u VI stepenu i brtiko ubrzava... ne znam kako ste testirali ali nije dobro odradjen test.
            Ne znam da li vozimo isti auto (ovaj je Luna, ako vas zanima oprema)?
            Zašto imam utisak da ti se nije dopao Auris i Valvematic u kombinaciji sa ovim OptimalDrive centričnim 6-stepenim menjačem?

OK. Sport je tu estetska kategorija, ali je automobil po mom sećanju dosta bolji od tih 1.6 konkurenata starije konstrukcije.
            Eto u odnosu na 1.6 16V kod Megana, u odnosu na 1.6 16V iz Astre, a da ne pominjem u odnosu na 1.6 iz Cruzea - ovo je Sci-Fi stellar performer.

Jasno je da se oznaka Sport rabi neopravdano, te da bi Sport Line bio eventualno adekvatan, ali toga se nisu dosetili.

Za običan 1.6 Valvematic u "ne-sport" izdanju vrlo lako bih se opredelio, pod uslovom da imam taj novac i da mi je cilj C klasa.

Evo detaljnije šta mislim o Aurisu 1.6 Sport Valvematic
            http://www.auto-co.biz/srbija/dp-toyota-auris.html

Comment

Meni se cini da je ovo neki reciklirani Todorovic. Nemam predstavu zasto trosis vreme na njega. Time sto ulazis u diskusiju sa njim omogucavas mu da se promovise.
              sigpic

Comment

Problem je što nisam skoro vozio 1.6 atmosferu pa se preispitujem da li sam možda nepravedno ocrnio motor. Sa druge strane imao sam isti osećaj kao i u onom nesrećnom Jarisu od 100KS, koji je u praksi izgleda ko da ima 80.

Comment

Da on zvuci objektivno i normalno pa da se zapitas. Onaj njegov prvi komentar i nekako shvatam, ali ovaj drugi ne bi ni PR tojote napisao: trosi 4,1 litra, perfektan motor, ide 6 uz bubanj...

A tek ova glupost, im ravnu krivu obrtnog pa ti nisi znao da ga vozis. Pa ako je ravna onda i tikvan treba da zna da ga vozi jer vuce u citavom rasponu jednako.
                  sigpic

Comment

Alo ljudi, morate da shvatite tu ekipu, to je kao kad bih ja rekao da je Mazda 3 najbolji auto na planeti bez premca!
                    "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

Lik lepo koristi NK i sajt i forum da bi promovisao sajt/blog/shta vetj, na kome on pishe
                      nk.simRacing - virtuelni trkački Bilten

Performanse? Nema ih. by Zmaj

Comment

NIje isti čovek na prvom i drugom komentaru (koliko sam ja primetio). 100janović je korektan, a onaj što ubrzava šestom uz bubanj je neki drugi koji je kupio baš taj motor u Aurisu.

Ja sam bio onako rezervisan prema motoru pošto je nit smrdi nit miriše. Napisah tamo u komentarima da jeste on jači od 1.6 mašina iz prošle generacije, ali nema šta da traži pored zdrave 1.8 mašine koja pravi sličnu snagu (na papiru).

Comment

Moj komentar se odnosio na ovoga sto poseduje aurisa, ne na ovoga sto testira!
                          "What we're dealing with here is a complete lack of respect for the law."

Sheriff Buford T. Justice

Comment

O, boze! Ko vozi automobil 60km/h u 6. stepenu prenosa? To je mucenje za motor a ne parametar za potrosnju
                            “When I live, I am born. When I am born, I see. When I see, I discover. When I discover, I travel. When I travel, I drive. When I drive, I am.”

Comment

Working...
                            X