Announcement

Collapse
No announcement yet.

Transplatacija srca (Cuore sportivo -> Piccolo Ferarri)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

• Transplatacija srca (Cuore sportivo -> Piccolo Ferarri)

Resih da u svoj Piccolo Ferarri ubacim novo sportsko srce, kad kazem novo to treba uzedi sa rezervom, radi se ipak o samo duplo mladjem srcu nego sto je trenuto.

Rec je Fiatu 850 Sport Coupe, 903ccm i 52Ks iz 1969. godine, koji ce da dobije motor iz Alfe 1.3S 87KS iz 1990 godine.

Ideja je postojala vec neko vreme a od pre nekoliko dana smo poceli i sa realizacijom iste. Nabavljena je Alfa i majstori su pronasli vreme da se zanimaju sa ovim projektom. Plan je da se motor iz Alfe prebaci tako da stoji centralno (ispred zadnje osovine, a iza prednjih sedista).

Stanje na dan 07.04.2006.
    Izvadjen motor iz Alfe 33, premeravaju se dimenzije i ceka se vadjenje motora iz Fiat-a.
    “When I live, I am born. When I am born, I see. When I see, I discover. When I discover, I travel. When I travel, I drive. When I drive, I am.”

Odlicno...

Idejica fenomenalna - sta god da uradite bice do jaja! cak i ako ne uspete...vazan je pokushaj. Svaka cast Kiro!
    sigpic
    http://www.top-drive.tv

Comment

Vec si pokazivao neke slike ovog Fiata nakon restauracije (http://www.nacionalnaklasa.com/forum...ighlight=fiat), ali posto je to bilo davno slike su izgubljene nakon izmjena foruma. Bilo bi lijepo ako bi mogao neke od njih ponovo da okacis, a ne bi bilo lose da se napravi galerija, kao sto je vec jedanput predlozeno. Pretpostavljam da ni ovaj link:

nije vise aktuelan

Zmaj mi je vec pricao o ovoj ideji, pa me interesuje u kakvom je stanju Alfin motor? Imas li mozda neke skice kako bi bio postavljen motor i kako bi rjesio prenos?

Nasao sam na netu jedan bas sredjen primjerak :

EDIT

U dosta je bilo tema o ovom fiat, evo nasao sam jos jednu, ali izgleda da cemo morati i Mishu da angazujemo ako zelimo da vidimo slike

Inace, ovaj motor je cini mi se bio i u Jugu 45 koji je kupio moj stari '84, ako je istina ovo sto si naveo u postu. Kubikaza se slaze...
      Last edited by VIP; 7 April 2006, 19:17.
      sigpic

Comment

Motor se kasnije pojavio u Fiatu 127, Uno, Yugo, Lanci Y, Autoblanci i slicno. Stim da se kod Fiat 850 SC motor vrti u suprotnu stranu (levu).

Sta ja znam Alfin motor izgleda sasvim pristojno, ono sto smo primetili je da su mu creva (za vakum i gorivo) u prilicno losem stanju.

Takodje smo sjebali navoje na homokinetickim zglogovima, tako da sledi nabavka novih/polovnih ili narezivanje novog manjeg navoja i pravljenje nove matice.

Motor i menjac ce zadrzati isti polozaj samo ce da se uvesto ispred prednje osovine nalaziti ispred zadnje osovine.

Na skici u prilogu da mozda moze lakse da se vidi. Sivi pravougaonik je Alfa, crveni je Fiat. Plavo je motor i menjac. U svakom slucaju Fiat ostaje bez zadnje klupe, umesto koje se u kabinu useljava motor sa centralnom pozicijom...
        Last edited by kira; 8 April 2006, 19:14.
        “When I live, I am born. When I am born, I see. When I see, I discover. When I discover, I travel. When I travel, I drive. When I drive, I am.”

Comment

Zanimljivo, a sta je sa hladjenjem alfinog motora, je li dovoljno vodeno? I kako ces izolovati motor od kabinskog prostora, u smislu toplote koju ce emitovati? Da li se sijece pod u ovoj situaciji? Kako se motor fiksira na svojoj novoj poziciji? Znam, znam, pretjerao sam sa pitanjima. Mogao bi da slikas te faze ako se ne budes puno nervirao i da nam pokazes. Ja bas malo znam o tome, a volio bih da vidim. Zasto si bas uzeo ovaj motor, mislis da je to maksimum za njegovu sasiju?
          sigpic

Comment

@ VIP
            Hladnjak ide u prednji deo, na mesto rezervnog tocka. Tu sad postoji dilema da li radim resenje kao Abart 2000 OT, koji ima rezervni tocak polozen vodoravno u visini branika i jednom trecinom viri naponje kao na slici, a hladnjak stoji iznad njega, ili da na sadasnje mesto rezervnog tocka postavim samo hladnjak iz Alfe.

Sto se tice motora, dva-tri dana sam u glavi zajedno sa Zmajem i majstorima vrteo razne kombinacije i resenja. Cinimi se da smo danas nakom premeravanja dosli do najbezbolnijeg resenja, bar sto se tice problema postavljanja motora i novog vesenja.
            Elem, ustanovili smo da sa relativno malim suzavanjem prednjeg kraja Alfe (koseve sa spoljnih strana cemo suziti za 5-6cm) mozemo da ubacimo u unutrasnjost Fiata. Tako da za vikend pocinje operacija seckanja Alfe - tako cemo dobiti osnovu na kojoj vec stoje svi potrebni nosaci motora i menjaca, greda koja nosi amortizere i stub na koje je pricvrsceno vesanje. Kad tu "kocku" izvadimo iz Alfe, sledi secenje pozarnog lima na fijatu i vadjenje dela poda i kompletnog zadnjeg vesanja na cije mesto dolazi iseceni deo iz Alfe.

Nakon toga dolazi ucvrscivanje, povezivanje i ojacavanje celokupne karoserije.
            Najverovatnije cemo raditi i neku vrstu trkackog rollbara.
            Posle toga sledi farbanje unutrasnjosti i ubacivanje povezivanje i stolovanje motora i menjaca.

A kad se to zavrsti krece predzadnja faza 'stylng' spoljasnosti automobila. S obzirom da Alfa ima siri trap, tockovi ce biti izbaceni za 7-8 cm u odnosu na sadasnji polozaj. Tako da ce mo siriti zadnja krila i staviti rubove najverovatnije od Golfa I koji su siroki cirka 5cm.

Zasto sam izabrao bas ovaj motor?
            1. Pre svega zeleo sam boxer motor, zatim sam hteo da sto vise delova mogu da iskoristim sa tog automobila(i motor i menjac).
            2. Hteo sam da motor postavim uzduzno i sa stoji centralno
            3. Relativno prost motor - karburatori
            4. Da nije lenj i ogroman nemacki motor (Pasat, Audi ili nesto slicno)
            5. Ovaj motor od 1300ccm i 87 konja mislim da nije mnogo jak, bojim se da bi sa jacim mnogo kratko trajao (ako ne auto onda sigurno ja)

Comment

Boxer motor i prosirena zadnja krila, znaci pravis mini porse Kako mislis da ojacas karoseriju i ko ti to radi? Ovaj dio sa ubacivanjem motora mi djeluje dosta zanimljivo. Bas me interesuje kako ce to izgledati. Gdje to radis, cime cete "nasaditi" Fiata na zadnje ogibljenje i motor?
              Ovo sa rezervnom gumom koja viri nije bas estetski najljepse, ali kad pukne guma vjerovatno ce ti biti manje krivo
              sigpic

Comment

Bas je pre neki dan ulazio neki tip u garazu i gleda auto koji je polu-rastavljen i pita "a jel je to neki matori porsche?"

Momci koji ispanjavaju moje zelje su relativno mladi po godinama (20-24) ali vec imaju godine iskustva u raznim firmama i sa raznim havarijama. Ja sam ih nazvao majstor "Budze" - jer kod njih nisam nikad cuo nemoze, uvek je moze nesto cemo da smislimo - nabudzimo. Mislim da su pedatni majstori i da su cenovno ok. Radionica se nalazi u Zemun Polju - Mala Pruga, tel saljem na pm

Alfin prednji kraj je odsecen od automobila, sada sledi uskladjivanje sa Fiatovim merama, zastita i ubacivanje u Fiata.

Najverovatnije u utorak-sredu vadi se Fiatov pod, pozarni lim i zadnje vesanje. Na mesto toga dolazi Alfini unutrasnji kosevi tj. iseceni prednji kraj. To ce se najverovatnije odraditi tako sto cemo karoseriju Fiata dici kranom, a iseceni alfin prednji kraj podvuci pod istu. Zatim sledi spajanje varenjem ova dva dela. Kad se sve to izvari dodaje se roll bar boji ce biti relativno slican trkackim, imace cevi uz sajtne-pragove, poprecna ojacanje, ojacanje duz krova koja se nazad osladnjaju na solje odnosno plocu koja se zavrce na srafove amortizera...

To sa gumom je originalno Abart resenje, ali mislim da je ono kod mene ne izvodljivo jer su abarti imali napred drugacije ogibljenje, ja imam lisnatu gredu koja ide otprilike gde se kod njih nalazi otvor za rezervni tocak. Meni je ovo resenje izgledalo kao sasvim ok, jer ta guma pored svoje osnovne funkcije ima i funkciju branika, bolje da vam se neko nasloni na gumu nego na hromirani branik O gumi jos uvek ne razmisljam, prilicno sam daleko od resavanja tog problema, sad je fokus na spajanju ove dve karoserije i ubacivanju motora. Zatim dolaze kocnice, hladjenje, rezervoar, struja, pa posle svega toga rez. tocak
                Last edited by kira; 16 April 2006, 20:49.

Comment

Originally posted by kira
                  Najverovatnije u utorak-sredu vadi se Fiatov pod, pozarni lim i zadnje vesanje. Na mesto toga dolazi Alfini unutrasnji kosevi tj. iseceni prednji kraj. To ce se najverovatnije odraditi tako sto cemo karoseriju Fiata dici kranom, a iseceni alfin prednji kraj podvuci pod istu. Zatim sledi spajanje varenjem ova dva dela. Kad se sve to izvari dodaje se roll bar boji ce biti relativno slican trkackim, imace cevi uz sajtne-pragove, poprecna ojacanje, ojacanje duz krova koja se nazad osladnjaju na solje odnosno plocu koja se zavrce na srafove amortizera...
                  Roll bar, hmm...znaci ubacujes jednu kadicu i izbacujes tapacirunge Ovo sa izduvnim cijevima mi nije jasno, imace kraj izduvne cijevi ispred zadnjeg tocka uz sajtnu ili ce citavom duzinom sajtne ici cijev?

Originally posted by kira
                  ...bolje da vam se neko nasloni na gumu nego na hromirani branik
                  Mislio si reci bolje da se nekom naslonim gumom...ja skuzih da je ona naprijed
                  sigpic

Comment

U kasno sam legao sinoc vidi se Ti pricas o cjevkama roll bara, a ja o izduvu. To ja pomjesao Fiat sa AC Cobra

Samo sam izostavio da ona ima motorche naprijed...
                    sigpic

Comment

Slike
                      Fiat - izvanjen motor
                      Alfa - odsecen prednji kraj

Comment

Nastavak slika

Comment

Jos jedan nastavak

Comment

A gdje nestade motor ? Gdje ste ga zagubili? Zaboli me vrat od gledanja slika, a mrsko mi da rotiram. Bilo je ovdje sjeckanja i sjeckanja. Zadrzaces ove felge?
                            sigpic

Comment

Seklo se mnogo, sad treba sve to variti...
                              Motor je manje bitan, on dolazi na svoje mesto kad se povezu Fiat i Alfa.
                              Felne ostaju bar u prvom trenutku dok ne nadjem nesto bolje...

Comment

Working...
                              X